LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk her for å kjøpe billetter til Båt- og fjordfestivalen 2018


Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 11/04 2017
BRATTÅGA OVERLEVDE ANDRE RUNDE
Tekst/foto: Tore M Furuhatt

De senere års iver etter å legge små bekker i rør førte også til søknad om å lage småkraftverk av blant annet Brattåga i Leirvika. Til tider kan denne lille å-en være en stor å og skummende hvit der den kommer i ville stryk nedover fjellsiden nesten innerst i Leirvika. Men i lange tider om sommeren – og om vinteren - er den nesten usynlig, bare en sildrebekk, for så å bli flomdiger når høstregnet setter inn for fullt. Det har noen sett som et potensial for å tjene penger.

Etter hvert kom det beskjed fra NVE om hvem som fikk konsesjon og hvem som ikke fikk av hele åtte søkere i Hemnes kommune. Halvparten fikk ikke tillatelse til å realisere sine planer, og deriblant var altså Brattåga. Heldigvis, har vi hørt mange hemnesværinger si etter dette avslaget, og vi kunne ikke annet enn si oss enig. Noen bekker må vi ha lov til å unne oss å ha kun på naturmangfoldets egne premisser.

Men hva gjør man vel om man får avslag? Jo, man anker til høyere instanser i håp om at det kan gå veien likevel. Heldigvis lyktes ikke dette.

Nå har det endelige neiet kommet. Brattåga (og flere andre bekker i Hemnes) er reddet fra rasering. Staten vil ikke gi konsesjon til å bygge ut, noe som gleder mange. Ikke minst Frode Solbakken, leder for Naturvernforbundet i Nordland.

Bilde 1. Brattåga i Leirvika er ei typisk flom-elv. Fossen ned fra Leirvikfjellet blir gjerne stor om våren, og ikke minst om høsten, når regnet høljer ned.

Bilde 2. Men lange perioder om sommeren er det ikke mye futt i Brattåga. Noen ganger kan den nesten være helt tørket inn. Her fotografert før uvennlige nabokommuner sørget for at Hemnesberget mistet sin eneste ferjerute og en trygg og god forbindelse for Bardalsværinger, og alle oppsittere og hyttefolk i Leirvika. For ikke å glemme de mange med hus og hytter i Brennesvika, langs hele Tvertforlandet og på Sandnes.

Bilde 3. Lærer ved Hemnes sentralskole, Frode Solbakken, ble valgt til leder i Naturvernforbundet i Nordland for ikke så lenge siden. Han var tidlig på banen for å berge Brattåga, og nå kan han omsider glede seg stort over at den lille perlen av en elv (og foss) ble reddet fra å bli lagt i rør. Her fotografert under en strandryddedag i fjor, og her viser han hvordan et bål rett på et svaberg i fjæra blir skadet av den sterke opphetingen.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 10:42