LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for å kjøpe billetter til Båt- og fjordfestivalen 2018


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 12/05 2017
UNGE SELGERE MED STORT PÅGANGSMOT
Tekst/foto: Tore M Furuhatt

Fire unge karer fra 9.klasse ved Hemnes sentralskole jobber for tiden iherdig for å få inn midler til en studietur til Bodø. Et av flere prosjekt går ut på å selge heftet ”Det var en gang” – glimt fra gamle Hemnesberget.

Opprinnelig ble dette heftet på 123 sider i A4-format initiert og redigert av Torbjørn Ramseng i 1987. Han var lærer ved skolen den gang, og på 1970 og 1980-tallet brukte skolen og Ramseng noen av avgangsklassenes historietimer til å samle inn lokalhistorisk stoff. Det ble gjort en rekke intervjuer og samlet inn en mengde bilder. Dokumentasjon på en svunnen tid som hemnesværingene satte stor pris på da heftet ble å få kjøpt på Bokhandelen.

Heftet ble straks populært hos den jevne hemnesværing, og etter hvert utsolgt. Kommunen fikk i 2004 laget et nytt opplag med litt bedre trykkekvalitet og innbinding. Dette forbedrede heftet har fire gutter med Arbeidslivsfag i 9. klasse fått lov av kommunen å drive med direktesalg til hemnesværingene.

Vi har prøvd oss med dørsalg her på Hemnesberget, forteller Jonas Haugmo, Sivert Fagereng og Petter Trolid Wang. - Mange husstander har vært oppsøkt, og vi har fått solgt en del hefter allerede. Prisen er 150 kroner og vi får beholde 50 for hvert hefte vi selger. Mange sier de har det gamle heftet, mens andre ikke har kontanter. Det har vi ordnet på den måten at vi noterer dem opp om de ønsker heftet, så ordner vi handelen i ettertid når de har ordnet seg med cash. - Vi vurderer også å få til en ordning med betaling via Vips, får vi vite. – Og skulle noen som leser dette bli interessert i at vi skaffer dem heftet kan de ringe meg på telefon 48470953, forteller Jonas Haugmo.

Vi har også sittet litt på Prix for å få ut flere hefter. Nå har vi fått en ny ladning på 40 hefter fra kommunen. Vårt mål er å selge 10 hver på oss fire i denne gruppa. Ole-Henrik Drevland er også med, men er ikke her akkurat i dag.

Guttene forteller ivrig om flere gode ideer de skal se nærmere på. Ideer som forhåpentligvis vil kunne gi inntekter. Blant annet har de vurdert å tilby folk dronebilder av hus og eiendom. – Vi har allerede trenet med ei drone. Med den kan vi ta bilder i fugleperspektiv av hus og hage, og vise resultatet frem med nettbrett, før vi får dem skrevet ut til kjøpere i for eksempel A3 på ekte fotopapir.

Petter er utrolig flink til å lage ungdomsmusikk, forteller Jonas. – Kanskje vi kan lage en cd med hans låter og selge dette. Låtene er i alle fall dritbra, så det kan jo fort bli en hit.

Vi håper også at skolen kan spytte inn noe i reisekassa slik at vi kommer oss til Bodø i lag med lærer Kåre Børli. I arbeidslivsfag har vi jobbet en god del med en uteplass i tilknytning til skolekøta på Hemnesfjellet. Her gjenstår en god del arbeid, og vi håper å kunne fullføre jobben før sommeren. Det hadde jo vært fint å få noen kroner av Hemnes sentralskole for denne jobben, slik at vi kan besøke Norsk Luftfartsmuseum og prøve flysimulatoren der. Vi ønsker blant annet å lære noe om norsk luftfartshistorie og få kunnskap om hvordan det er å føre et fly.

Men først skal vi nå kvitte oss med 40 hefter med godt lokalhistorisk stoff fra gamle dager her på Hemnesberget, forteller de ivrige guttene og viser frem hvert sitt hefte. Her bør jo være mange unge voksne i de nye generasjoner som ikke har skaffet seg dette interessante heftet. Vi satser på å bli utsolgt før sommerferien, er guttene enig i.

Fra venstre: Sivert Fagereng, Petter Trolid Wang og Jonas Haugmo. Ole-Henrik Drevland var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 10:02