LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for å kjøpe billetter til Båt- og fjordfestivalen 2018


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 11/07 2017
LIVLIG UTFOR VINDUENE
Tekst/foto: Tore M Furuhatt

Vi trodde vi skulle ta ”matingsferie” midt på sommeren, og slutte med å legge ut mat til våre små venner utfor kjøkken vinduene, for da finner jo alltids de bevingede skarer maten sin selv ute i naturens eget spiskammers. Men den gang ei. Før vi fikk tatt vekk alle ”remedier” og foringsautomater, begynte en flokk glupske gråspurv å frekventere ”spisestedet”. Det var bare å begynne og bære ut mat igjen!

Nå har flokken til og med vokst i størrelse. Sikkert over 30 individ er til tider på plass samtidig i området. Ganske pussig, for vi har knapt hatt gråspurv som spisegjester her i den mest intense vintersesongen de 43 årene vi har drevet denne ”restauranten”. Av og til har noen få individ kommet innom for en godbit, men stort sett har de vært fraværende her. De har liksom hatt sitt tilhold i de sentrumsnære områder. Gråspurven er jo veldig urban av seg, og finner seg lett til rette i bygatene. Plukker opp smuler og matrester der slikt måtte være å finne. På gamle dagers Hemnesberget var det jo flere brygger den kunne oppholde seg, med blant annet store lager av fòrmelsekker som det alltids drysset litt fra. Også bakerienes bakgårder var kjekke steder for gråspurven. Slik er det jo ikke lenger.

Og nå har tydeligvis ryktet gått i gråspurvmiljøet at på Myra – der oppe i høyden og i de mer landlige strøk - finnes et eldorado med servering flere ganger daglig. Og det stemmer helt. Vi bærer ut brødrester og flere never havregryn (type lettkokt) flere ganger daglig. De glupske gråspurvungene, og noen færre voksne, tar raskt for seg det som legges ut. Også et par meiseboller frister.

Vi har begynt å lure litt på om det kan ha vært flere vellykkede hekkinger i vårt nærområde. For disse for oss nye spisegjestene ser i alle fall ut til å være fastboende i området. I Store norske leksikon står det å lese følgende om gråspurven:

”Hekker på hus og gårder i hele Norge, men mer sjelden i høyereliggende strøk. Reir i hulrom av mange slag på bygninger og forekommer i fuglekasser og hule trær. En sjelden gang bygges kulerunde reir fritt i trær eller busker. To og tre kull hvert år er vanlig hos oss. De 4–5 eggene ruges i 13–14 dager, og ungene blir i reiret ca. 17 døgn. Gråspurven er vår mest typiske standfugl, og er en av de få artene som kan holde seg i Finnmarks kyststrøk hele vinteren. Lever i livsvarig ekteskap. Eldste norske ringmerkede gråspurv ble 7 år gammel.”

Foruten den storspisende gråspurvflokken har også en (eller kan hende flere, de er jo ikke lett å se forskjell på) ekorn funnet det bekvemt å livnære seg ved å komme på samme ”restauranten” som spurvene. Han har tatt for seg av meisebollene som henges ut. I noen tilfeller har han raskt gnaget i stykker plastnettet disse meise- og nå også ekornbollene er inni. Ekornet skremmer naturligvis vekk spurvene mens den holder det gående, men så blir den lenge borte før neste gang den kommer og forsyner seg.

Nedfor legges ut 3 spurvebilder og 4 ekornbilder fra de siste besøk i ”restauranten”.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 15:57