LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 08/08 2017
Endelig en sørgelig affære på Jernvaren
Tekst og foto: Frode Fagerheim.Mange av oss som bare har hørt om "En sørgelig affære" gledet oss stort til at forestilligen endelig ble vist på Hemnesberget. Et utvalg vrangforestillinger bestående av dikt og musikk satt sammen til et stykke som handler om livets hverdagsøyeblikk. På scenen er det Maja Zakariassen som tolker tekster av Anita Hartviksen ravn til tonefølge av Ulf Skjærans musikk. Musikken ble framført av Helgeland Sinfonietta og Vefsnensemblet. Stykket kan være om denne ene kvinnen, men det kan likegodt handle om deg og meg.


Dette er svart humor, morbide hverdagsbetraktninger, surrealistiske moment og mye sårhet, og ikke minst absurd humor. De som kjenner Anita Hartviksen Ravn gjennom hennes skriverier i bøker og på facebook kjenner seg igjen. Her tar hun ut alt og heftes ikke ved at grenser for hva som er skikk og bruk og god tone sprenges så lattermusklene får kjørt seg. Ikke et sete var tomt, og noen av dem var antagelig våte etter forestillinga.Stykket startet med at lyset ble slått av for så å komme gradvis tilbake. Skuespillerne kom en etter en på scenen. Først ute var hun med det største strykeinstrumentet.


Maja Zakariassen tok i bruk hele scenen og var både høyt og lavt.


På scenen ble det servert kaffe ved bordene.


Telefonbruk var et av temaene.På venster flanke satt pianisten og fylte inn nydelige toner.


Musikken kompletterte tekstene bra, og musikerne gjorde en fantastisk jobb. Strykere er nå en gang strykere. Det får i alle fall meg en høytidsstemning. Ulf Skjærans musikk er som alltd dynamisk og spennede. I denne forestillinga kunne vi høre "De nære ting" rulle i bakgrunnene i mer eller mindre gjennkjennbare fraser.

De fleste, også de med vellykket oppvekst, har nok av og til ønsket mora si dit peppern gror. Anita Hartviksen Ravn tar den helt ut og fabler om å steke mora si, partere henne for så igjen å remontere henne. En ikke helt enkel prosess hvis vi skjøner forfatteren rett.Vi tar til slutt med oss noen bilder som viser det spennet i utrykk Maja Zacariassen brukte for å få oss med inn i leken på scenen.
Etter en halvtimes tid var forestillingen over, kanskje en passelig lengde både for formatet og for den travle festivalen.
På ekte teatervis kom både de på scenen og bakmennene fram og bukket og takket for seg til en vel fortjent applaus fra en fullsatt sal.

Jazz, teater og kunst hører sammen og har i stor grad samme publikum. For min del tror jeg Hemnesjazz heves av at det blir enda mer av både teater og kunst på Norges beste jazzfestival.

Ved ff, kl 16:45