LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 09/08 2017
TRISTHET TIL 6 PÅ TERNINGEN
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Tristere enn dette blir det ikke – ble det proklamert fra utøverne på scenen i aulaen da enda et nummer ble introdusert, til humrende latter i salen. – Visst beskriver mange av de argentinske tangotekstene nitrist kjærlighetssorg og annen elendighet, men stemningen i den fullsatte salen var likevel med motsatt fortegn. Folk storkoste seg over fantastisk og gripende musikk. Terningen har bare 6 som toppkarakter, men om den hadde hatt 7 ville det likevel ikke vært for mye for konserten med Cantango. Det nyeste tilskuddet innen tangomusikk i Norge.

Noe overraskende kanskje, at en konsert med gammeldags tangomusikk skulle trekke så mye folk på en jazzfestival, men her hadde heldigvis mange skjønt hva som var i vente. Det var neppe noen som angret et sekund på at de gikk inn i dette spesielle univers av sterke følelser og musikalsk sjarm denne varme lørdags ettermiddagen.

For på scenen sto, satt og danset Ståle Ytterli. Bryggfjelldalingen som har en lang og solid karriere bak seg etter mange år i Oslo. Han har en stor del av æren for at de 6 på scenen i tangogruppa Cantango har laget denne helstøpte forestillingen.

Med to glitrende gode tenorer er det ikke til å undres på at det blir mye – men slett ikke for mye – tango canción, eller sangtango på godt norsk. De 4 musikerne får likevel god anledning til å komme tilstrekkelig godt frem underveis i den vidunderlige reisen de tok oss med på. Ståle Ytterli og hans utmerkede tenorkolega Daniel Norum forklarte innimellom hvem som sto bak de forskjellige nummer. Kjente navn i tangoverdenen som Carlos Gardel, Anibal Troilo, Julio DeCaro og flere andre.

Musikerne i tangogruppa Cantango er de som får de to strålende tenorene til å skinne som de gjør der i front. Ikke minst prisbelønte og ettertraktede Morten Gunnar Larsen på piano. Stødig som fjell sørget Jon Åsnes for det som trengtes av kontrabass i lydbildet, mens Adrian Løseth Waade var imponerende på fiolin. Likevel tiltrakk Åsbjørg Ryeng seg mest oppmerksomhet. Og da tenker jeg ikke på den ungdommelige og skjønne fremtoningen hun var, men på instrumentet hun trakterte så elegant og lekende lett. Det er ikke hver dag man ser og hører en bandoneonist. Bandoneon ser ut som et trekkspill, men er noe helt for seg selv. Midt i forestillingen fikk vi en liten innføring av Åsbjørg Ryeng i hvordan dette instrumentet, som en gang i tiden var brukt som et transportabelt kirkeorgel, var oppbygd og virket. Helt uten noe system. Etter dette lille ”foredraget” ble vi ikke mindre imponert over at det i det hele tatt lot seg gjøre å frembringe så vakker musikk på badoneon.

Vi skal ikke gi oss i kast med dyptgripende analyser av prestasjonene. Bare slå fast at her var det stor gåsehudfaktor gjennom det meste av forestillingen. Ja, vi snakker forestilling, ikke konsert. Her var det teatralske effekter hele veien til den store finalen. Lys, røyk, koreografert dans og bevegelser. Det hele vel regisert og iscenesatt for at publikum skulle få en god opplevelse.

Kveldens høydepunkt kom som seg hør og bør helt på slutten. Ytterli og Norum sang en duett så vakkert og så intenst at tårekanalene hos mange fikk fritt spillerom. Gåsehuden ble værende der lenge etter at vi kom ut. Varm og svett, men aller mest varm om hjerterøttene etter en av de sterkeste opplevelsene undertegnede har hatt noen gang av et musikkstykke.

Vi legger ut 17 bilder nedenfor (så pass fortjener de eminente musikerne, uten ytterligere kommentarer.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 08:05