LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 09/08 2017
UNIKUMET TONJE UNSTAD
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

At Tonje Unstad ble beskrevet innledningsvis av konferansier Dagfinn Nordbø som en slags nordnorsk Alf Prøysen på grunn av de jordnære og hverdagslige tekstene visekunstneren lager. Noe vi godt kan gå med på. Men der stopper også sammenligningen. Ferdighetene hennes på gitar og bruk av stemme og mimikk overgår alt som den folkekjære Prøysen sto for. Tonje Unstad er rett og slett et unikum. Synger fletta av de fleste innen sjangeren, komper seg selv helt uanstrengt på kassegitar og er et gedigent muntrasjonsråd mellom slagene. Enterteiner med stor E. Udiskutabelt.

Hun åpnet konserten på Jernvaren lørdags kveld med den enkle ”Den sangen” og stemningen var satt før hun gikk videre med ”Hvite løgne”. Hun bedyret på troverdig vis at hun stortrives på Hemnes. – Æ har jo vært her flere ganga på Hemnesjazz, og det er så flott her. Det er jo som å være blant kjentfolk. - Når var æ her sist, Magnar? - Fire år siden? - Jo, æ har fått 2 barn siden sist, så det kan vel stemme.

At Tonje Unstad byr på seg selv og ikke tar fem øre for å fleipe om seg selv, går nesten som en rød tråd gjennom konserten. – Æ har sko med høge hæler for å se høy og slank ut. Snart sparke æ av meg skoa, for så å se lita og tjukk ut, flirer hun lattermildt. Som man sår høster man, og hun fikk mange titals latterbrøl tilbake.

- Du som tar bilda her fremme skal vite at æ tar mæ best ut fra den andre sia, flirer hun med adresse til undertegnede. Kanskje noe som ikke helt sto til troende??.... for egentlig ”poserte” hun konsekvent med den motsatte siden, og ble da helt flott derfra.

Tonje Unstad hadde for øvrig med seg en svensk musiker på scenen. Han spilte riktignok underordnet andrefiolin – på tangenter, men Ulf Mikael Nilzén fra Sundsvall bidro så avgjort med viktige bidrag for den gode konsertopplevelsen.

Litt urovekkende ble det da han tidlig i konserten skulle innlede en sang med effekter på synth uten at det ble liv i instrumentet. Tonje Unstad slo bare en vits og Nilzén gikk raskt over på piano, eller rettere sagt flygel. Elegant som var det en del av showet. Etter litt fikk han da også orden på synthen, heldigvis, for med den skapte han en del magi man ikke kan med et flygel.

Også Unstad hadde litt småtkluss underveis med gitaren, og måtte justere den litt midtveis i konserten. – Den gamle gitaren tåler ikkje denna varmen så godt. Dåkker betalte 20 kroner ekstra for det hær, - fleipet Tonje og fikk raskt gitaren i balanse i gjen.

Tonje Unstad skriver det aller meste av sitt repertoar selv. Men et kostelig untak ble på mange måter et høydepunkt i konserten.- Helge Stangnes kom bort til mæ en gang i Tromsø, og spurte om æ ville se på en tekst han hadde laget. Han lurte på om jeg ville lage musikk til den og bruke den, sa Tonje Unstad før hun med en åtteårings troskyldige barnestemme fremførte en tekst så morsom at folk holdt på å tisse på seg. ”Bestemor sitt utedo” må bare oppleves. Mer kostelig enn dette kan det vanskelig bli.

Litt allsangfaktor ble det også anledning til. Hva er vel en Tonje Unstad-konsert uten den velkjente ”Orka ikkje”? De formelig dirret i veggene på Jernvaren da den fullsatte salen satte i på refrenget med «Æ orka ikkje - æ orka ikkje meir - her e alt som livet ga mæ - vil dåkk ha mæ, bare ta mæ - for æ orka ikkje meir.»

Da konserten var slutt og det hele var over, var de fleste på Jernvaren klar på at de helt sikkert hadde orka meir. Men det får bli en annen gang. Tonje Unstad må gjerne komme tilbake på Hemnesjazz ved en senere anledning. Vi orker mye mer av den dama.

Vi deler gjerne 12 bilder nedenfor disse linjer med våre lesere – uten billedtekster.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 10:56