LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 10/08 2017
AVSLUTNINGEN
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Etter tre dager med et ”hav” av gode og magiske konserter – den ene mer intens enn den andre – var det egentlig litt godt å komme inn i Hemnes kirke for å være med på avslutningen av Hemnesjazz 2017.

Forrettende prest var sokneprest Terje Halvorsen, mens orgelbruset var byttet ut med de seks dyktige musikerne i Cantango. Avslutningen på jazzfestivalene har tradisjonen tro blitt kalt Jazzgudstjeneste, men denne gang ble jazzen erstattet av en helt annen musikkform. Det musikalske ble likevel en fin opplevelse, og med to glitrende tenorer som forsangere gled salmesangen lett for forsamlingen.

Som preludium spilte Cantango Milonga del Angel (engelens milonga) av Astor Piazzolla. Lukket vi øynene et øyeblikk var vi straks tilbake på lørdagens fantastiske forestilling med de samme musikerne på aulaen.

For anledningen hadde sokneprest Terje Halvorsen valgt å føre oss gjennom gudstjenesten fra det mobile alteret med samisk utsmykking, bortsett fra selve prekenen som han holdt fra prekestolen. Det er den lokale kunstneren Jørn Langseth og hans kone Anne Grete som står bak utsmykkinga til det som til vanlig er sidealteret i Hemnes kirke.
Alterdukens motiver har samiske farger og ornamentikk. Også lysestakene er utsmykket med samiske symboler.

Prekenen dreide seg om våre liv som må kunne sies å bli levd i overflod. - Overflod er noe vi har mer enn nok av, mens store deler av verden lever på smuler. Men hvorfor gjør vi ikke noe for å komme vekk fra overflodshigenen? Det er fordi vi blir styrt av kommersielle krefter. Mammon skaffer oss ikke lykke, men er med på skaffe oss kriger og elendighet i verden, - var noe av innholdet i Halvorsens preken.

Mest var det sang og musikk, og Cantango skapte nok en gang gåsehud. Mest ved postludium med Oblivion (glemsel) av Astor Piazzolla.

Festivalsjef Marte Præsteng fikk på slutten ordet, og takket varmt og inderlig for all innsats av hele dugnadsapparatet, men aller mest et fantastisk publikum.

Jazzgudstjenesten er et gratistilbud, men som seg hør og bør var det kollekt ved utgangen. – Musikerne lever av sin musikk, og derfor går dagens kollekt til de som stilte opp her i dag, forklarte Halvorsen, og fortsatte; - Sånn som det har blitt har stadig færre på seg kontanter – ikke minst takket være at minibanken forsvant herfra. Derfor kan de som gjerne vil gi et bidrag, men ikke har kontanter, vipse penger på den moderne måten.

Medvirkende musikere: tenorene Ståle Ytterli og Daniel Norum, Morten Gunnar Larsen, piano, Åsbjørg Ryeng, bandoneon, Jon Åsnes, kontrabass og Adrian Løseth Waade, fiolin.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 13:59