LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 11/08 2017
TORGET – GLADJAZZ OG DANSING
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Etterdønningene etter en jazzfestival av de sjeldne på Hemnesberget har lagt seg. Det er mye forskjellig som skal fordøyes og lagres på minnenes harddisk. Noen innspill - som kom fra området ved Torget utenom programmet - gjorde varige inntrykk.

Fredag formiddag (4.8) strømmet kraftige gladjazztoner ut over Torget og områdene rundt. Vi fant fort frem til kilden. Ved Krestiankiosken satt to herremenn og smilte bredt ved et bord. På bordet var det rigget en solid høyttaler og noe mixeutstyr, eller hva det var.
Vi måtte spørre Jan Martin Johnsen og Jørgen Nilsen om de var innleid som disc-jockeys av Hemnesjazz 2017. – Nei, dette er noe vi har gjort helt på egenhånd. Vi mener det er for lite som skjer på Torget på dagtid. I festivalens spede barndom var det sprelsk og levende musikk av gladjazzband her på lørdags formiddag, mens nå er det tyst som i graven. Vi ville derfor låne kiosken for å kunne spille ”hermetisk” musikk et par timer. Vi fikk til svar av den som har med kiosken å gjøre at det koster 450,- kroner pr dag å leie kiosken, forteller Jan Martin Johnsen. - Og så måtte vi vaske gulvet etter hver dag, skyter Jørgen inn.

Begge synes det er smålig gjort å kreve såpass mye for å ta ut litt strøm fra kiosken for å kunne spille på et musikkanlegg noen skarve timer. De ga likevel ikke opp ideen om å skape litt jazzfestivalstemning på Torget, og kontaktet derfor naboen til kiosken, Bjørn Fjeldavli. Av han fikk de ”låne” strøm via ei lang skjøteledning, og dermed var saken i boks.

Mens vi prater med de to initiativtakerne kommer Hemnesjazz sin vaktsjef bortom. Kyrre Nilsen er enig i at det burde gå an å gi slike tiltak fritt leide til strømuttaket i kiosken.- Men det er jo samme sak med kirka. Den er blitt festivalens dyreste arena for konserter. Derfor valgte vi å ha bare åpningskonserten der.

Konklusjonen denne fredagen er at det er synd at de tusenvis av dugnadstimer som legges ned for å få til denne kvalitetsfestivalen møter den offentlige byråkrativeggen på denne måten.

LØRDAG BLE DET MER GLA’JAZZ – OG TILLØP TIL DANS

Da vi gikk etter gladjazzlyden lørdag, satt de samme herremenn på plass ved ”mixebordet”. Jørgen Nilsen har store mengder jazzmusikk på sin mobil, og fra spillelistene hentet han opp den ene godbiten etter den andre. Musikk til å bli i godt humør av.

Jan Martin Johnsen forteller at de rett før vi ankom hadde besøk av ei jente som dansa så flott til musikken. Ikke før har han sagt det før han får øye på danseren i lag med sin lille familie lenger bort på Torget. Johnsen vinker dem til seg, mens Jørgen Nilsen leter opp en swingende gladjazzlåt på mobilen. Det ender opp med at Jan Martin må steppe opp og ta en svingom med jenta til ære for fotografen. Jenta er ”hemnesværingen” Makibel Sem. Hun er gift med Siem Mussie, og de har vært bosatt på Hemnesberget ei stund nå. De begge forteller Hemnesværingens ”utskremte” på brukbart norsk at de trives veldig godt på Hemnes. De har til og med rukket å få et barn, og den lille ser ut til å være like glad i å danse som mor, og viser det med litt ustødige skritt på asfalten. Vi får også lov å ta bilder av den lille familien, for å bruke på Hemnesværingen.

Ja, jeg vet, det er helt OK, sier Siem, og sikter til reportasjer han har sette på Hemnesværingen fra både en trivelig sammenkomst på Hemnes Mat og vinhus og en interessant fisketur med Remi Ketil i fjor høst som han og mange andre flyktninger har vært med på. Makibel er enig.

De 7 bildene nedenfor trenger ingen øvrige kommentarer.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 11:10