LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 01/09 2017
POLITIKER-GRILLING PÅ TIMEPLANEN
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt


Torsdag 31. august fikk elever på Hemnes sentralskole på ungdomstrinnet forsøke seg med litt politikergrilling. Det var NRK Nordland som hadde regien, og de hadde invitert hemnesværing og stortingspolitiker Kjell-Idar Juvik til å være med på et direktesendt opplegg med Lise Forfang Hagen som programleder. Et opplegg der politikere blir tatt med til skolen de gikk på som ung. Det hele gikk ut live på radio og Facebook, og på kvelden kom et redigert utdrag på Distriktsnyheter på Nordlandssendingen.

Juvik kom ikke plums inn i et klasserom til uforberedte elever. Det hele var godt forberedt. Elevene hadde på forhånd jobbet med spørsmålene, og de skulle dreie seg om innvandring og integrering. Juvik visste om temaet, men fikk ikke vite om selve spørsmålene på forhånd. NRK hadde avtalt med skolen at noen utvalgte elever skulle ha jobben med å fremføre spørsmålene.

Før den planlagte utspørringen i klasserommet kunne begynne, startet Lise Forfang Hagen en liten intervjurunde med Kjell-Idar Juvik der gamle klassebilder i sort-hvitt henger i en av gangene på skolen.

- Jeg er nok ikke SÅ gammel at jeg henger her på denne veggen blant sort-hvit bildene. Vi må nok bevege oss over til fargebildene for å finne klassebildet av meg, fortalte Kjell-Idar, og viste frem et bilde fra da han var avgangselev i 9.klasse.

Han fikk også fortalt litt om et helt spesielt skoleår, der han måtte ha undervisningen hjemme da han gikk i 3dje klasse. – Jeg hadde en feil i ei hofte som gjorde at jeg måtte ligge i gips i mange måneder, og måtte dermed få undervisningen hjemme. Det var helt spesielt. Husker at Hemnes skolemusikk var nedom Juvika og spilte utfor hos oss på 17. mai det året (1975), og da jeg hadde bursdag kom hele klassen på besøk. Husker de hadde med massevis av Lego-klosser. Dette bursdagsbesøket laget gamle Nordlands Avis et oppslag av, fortalte Kjell-Idar Juvik og leste litt fra avisoppslaget.

Så bar det inn til de ventende og spente elevene, som satt klar til dyst. Kjell-Idar Juvik presenterte seg for elevene og fortalte at han hadde gått her for en god del år siden. Han konstaterte at det var kommet nye møbler og at vinduene nok var skiftet siden han selv var elev her. Programlederen henvendte seg så til elvene for å la de komme til orde med sine spørsmål. Torun Ebba Sørensen var først ut og spurte om mottak for flyktninger skulle være åpent eller lukket mottak. – Vi i Arbeiderpartiet er absolutt ikke tilhenger av å ha lukkede mottak, kom det kontant fra Juvik.

Frida Kråkstad, Petter Trolid Wang og Ørjan Breivik fulgte opp med andre spørsmål innen samme tema, og Kjell-Idar Juvik gjorde sitt beste for å svare forståelig om politikken hans parti står for.

Til slutt skulle eleven gi Kjell-Idar Juvik ”karakter” for hvordan han klarte å svare for seg.
De kunne velge emoji med smilefjes eller det motsatte, og alle fire snudde smilefjeset med hjerter i øynene til stortingspolitikerens svar og innsats.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. Lise Forfang Hagen forbereder gangen i sendingen NRK Nordland straks skal i gang med på direkten.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Kjell-Idar viser frem de gamle sort-hvitt bildene og gir litt bakgrunnsstoff om bl.a. Gammalskola.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. - Her er vi kommet inn i fargetidsalderen, og her henger mitt klassebilde, sa Kjell-Idar og viser hvor han befinner seg.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 4. Kjell-Idar Juvik skal straks inn til ungdomsskoleelevene.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 5. Her har jeg nok gått mine år på skolen, konstaterer Kjell-Idar da han kommer inn i klasserommet.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 6. Torun Ebba Sørensen var først ute som spørsmålsstiller.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 7. Torun Ebba ville blant annet vite om flyktningemottakene skulle være lukket eller åpne.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 8. Frida fulgte opp med sitt forberedte spørsmål…..


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 9. Hvordan kan flyktningene integreres i norsk skole, ville Frida ha svar på?


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 10. Petter Trolid Wang spurte om hva som tilbys asylsøkere og flyktninger som sitter i mottak.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 11. Ørjan Breivik hadde også forberedt et grundig spørsmål omkring dette med flyktningene.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 12. Kjell-Idar svarte og forklarte som best han kunne om Arbeiderpartiets politikk. Det så ut til at forklaringen ble mottatt og forstått.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 13. Det ble smilekarakter til Arbeiderpartiets 3djekandidat fra Nordland.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 14. Litt ekstra posering til ære for NRK og et par lokale journalister.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 15. Det hele ble avsluttet med litt dabbing dance…..Kjell-Idar takket for seg og satte kursen for Sandnessjøen hvor han skulle være med i en debatt senere på ettermiddagen.

Ved toref, kl 16:03