LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 05/09 2017
LEGENDE MED STJERNELAG PÅ JERNVAREN
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Legenden personlig; Arild Andersen, gjestet Jernvaren og Hemnesberget i går kveld sammen med et stjernelag. Begeistringen sto i taket blant over 70 ivrig applauderende. Svært mange av dem – både folk fra Mo og Hemnes - med like grått hår som legenden. Her var det mange jazzfrelste som hadde kjent sin besøkelsestid, og i nesten 2 timer fikk de mye valuta for pengene.

Dette var en jazzkonsert med stor J. Ikke mye utenomsnakk og morsomheter (for å drøye tiden). Nesten bare musikk, men Arild Andersen smatt likevel inn med litt verbal info etter at bandet gjorde unna ei forrykende åpning. Han fortalte om opphavet til denne konserten, da Charles Mingus (død i 1979) ga en legendarisk konsert i Oslo for 50 år siden. – Mingus spilte bare en time den gang, så vi har lagt til litt annet materiale. Så etter åpningen spilte vi ”Better get in your soul”. Nå tar vi løs med ”Fables of Faubus”.

Saksofonisten Petter Wettre har skrevet blåsearrangementene og Arild Andersen noterte ned komparrangementene fra Mingus orginaler. Musikken på Jernvaren dreide seg i hovedsak rundt repertoiret som ble spilt av Mingus-bandet i 1964. Charles Mingus var en amerikansk jazz-bassist, komponist, bandleder og av og til pianist.

Petter Wettre – tenorsaksofon . Petter Wettre har siden tidlig på nittitallet markert seg som en av de viktigste aktørene på den norske jazzscenen, og er en av de mest virtuose saksofonistene vi har i Norge i dag. Wettre er kjent for å spille jazz som groover, selv om det musikalske uttrykket ligger nærmere avantgarde enn swing og bop-tradisjon.

Et morsom innslag i konserten mandags kveld var ”Better get hit in your soul”, der musikerne bedrev imponerende synkronklapping. Også et av elementene hentet fra den originale Mingus-konserten.

Arild Andersen bedrev som nevnt ikke noen utstrakt verbal informasjonsflyt foran hvert nummer, men han hadde en morsom intro der Charles Mingus sin lange tittel på neste låt skapte litt humring i salen. ”All the tings you could be, if Sigmund Freud’s wife was your mother” sitter ikke umiddelbart i bakhodet om man forsøker å memorere den.

Det er nesten naturstridig at en mann på snart 72 år (født 27. oktober 1945) fortsatt bedriver så potent basstraktering som legenden Arild Andersen. Alle 7? fingrene– eller var det 8? – på begge hender jobbet til tider så frenetisk oppover og nedover bassen at man må se det med egne øyne for å tro det. For så i neste øyeblikk å dra de mykeste melodilinjer ut av ståbassens strenger. Bare en mester er god for den slags.

En annen virtous på podiet var trommis Gard Nilssen. Kåret til Årets unge jazzmusiker i 2006. Han leverte en trommesolo av utenomjordisk kvalitet et stykke ut i konserten. Ikke med store fakter og overdreven mimikk, men med nesten umerkelige håndbevegelser raste trommestikkene over et relativt beskjedent trommesett.

Vi har ikke glemt trompeteren og pianisten. To musikere som på ingen måte gjorde seg bort i denne jazzkonserten med stor J. Heller tvert om. Eivind Lønning på trompet var tidvis makalaus, og Erlend Slettevoll på piano slapp også til med kreative soloparti.

Da nesten to timer hadde forduftet uforståelig fort på Jernvaren kom ”Take the A Trane”. Den startet som en hyggelig og lett kjennelig standardlåt, men gikk raskt over til noe langt mer. Uti låten kom en forrykende solo med to bassklarinetter som nesten tok pusten fra alle innenfor veggene på Jernvaren. Petter Wettre og Klaus Ellerhusen Holm var alt annet enn beskjeden underveis i det solopartiet.

Etter stående og solid trampeklapp ble det litt mer ”Take the A Trane” før fornøyde musikere gikk av podiet.

Nedenfor følger 9 bilder uten egne billedtekster.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 11:58