LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 12/11 2017
SE DER DANSER BESTEFAR…..PÅ JERNVAREN
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Headingen og topp-bildet gir inntrykk av at ”gamlefar” (les: Arvid) svingte seg i dansen på Jernvaren nylig, men det er nok ikke helt dekkende for reportasjen som her følger. Bare et iherdig forsøk på en annen innfallsvinkel fra reporterens side.

At karen(e) som på bildet svingte hver sin dame ”så yndig og lett” på Jernvaren, fikk det til å svinge på en helt annen måte enn akkurat på dansegulvet, er et udiskutabelt faktum. Arvid Martinsen svingte taktstokken (en helt usynlig en) på sitt presise og elegante vis, og det gjorde også den andre danseglade ”gamlefaren”, Trond Indergård, når han slapp til på ekstranummeret som hovedattraksjonen, Hemnes janitsjar, ga til beste etter en meget vellykket konsert midt på blanke lørdags formiddag.

Konserten var en gratiskonsert, der poenget var å få lokalet fylt til randen, og så må de betale for å komme seg ut, fleipet Vang. Og mange kom, og de betalte visstnok godt for seg når det hele var over, etter hva vi hørte. Og Hemnes jazzforum som sørget for kaffe og gode kaker var også strålende fornøyd med stinn brakke og godt salg.

De musikalske godbitene var det heller ikke noe å utsette på. Om det var en eller annen skjønnhetsflekk var den jaggu liten. Hemnes janitsjar stilte med 20 veltrimmede musikere, og de låt utmerket i alle de 12 numrene inklusive ekstranummeret. Mange godord hørtes på vei ut.

Etter at John-Helge Vang, formann i korpset hadde ønsket velkommen, introduserte og overlot han ordet til den tidligere nevnte Trond Indergård. En musikalsk trøndersk personlighet fra Vefsn, med mye imponerende på CV’n. Han gjorde turen rundt på jordkloden til en trivelig reise. Med historiske små glimt og muntre formuleringer, geleidet han publikum på beste vis ”Jorda rundt”, som jo var tittelen på Hemnes janitsjars konsert.

Vi havna blant annet i Japan. – Korpset skal spille ”Sukiyaki”, den populære slageren fra 1960-åra. Tittelen kan bety en matrett som vi kalle for ”Sådd” i Trøndelag. Men den var egentlig en protestsang, fortalte Indergård.

Musikken førte oss rundt til Tjekkia, der ”Tre nøtter for askepott” ble skapt i 1996, og senere har vært fast innslag på NRK i jula. Fra Tjekkia reiste vi videre til Sverige og lyttet til Bo kaspers velkjente ”Hon er så søt nær hon vaknar”.

- Før vi tar en liten pause skal vi ta dere med til Afrika, der Brass Brothers og Jan Magne Førde har vært mange ganger. Der fikk han inspirasjon til å skrive ”Kongolela”. Underveis i dette nummeret blir det også høytlesning. Hilde Aulie har funnet et dikt på afrikansk som passer, fortalte Trond Indergård, før Arvid fikk hevet taktstokken.

Publikum ble virkelig hensatt til Afrika med fengende rytmer og feiende flott musikk, og det hele forsterket seg da nesten alle i korpset sang på nesten ekte afrikansk (et mambo jambo ”røversråk”), til stor begeistring i salen.

Her grep Trond Indergård inn før folk fikk strømme mot kafédisken og påfyll av kaffe og kaker. – Alle i korpset sang pent og pyntelig, men stirret stivt på noter og tekst. Og dere publikummere satt andektig og lyttet for etterpå å klappe høflig. Sånn er vi i Norge. Hadde dette vært i Afrika, ville alle ha danset og klappet, og musikerne ville sett rett på sitt publikum mens de sang. Nå gjør vi det hele på nytt og slipper oss litt løs, oppfordret Trond Indergård før Arvid Martinsen talte opp.

Oppfordringen virket. De fleste i salen reiste seg pliktskyldig opp og beveget seg forsiktig til de sprelske rytmene mens de klappet taktfast. Ja, sånn kan det også gjøres på konsert, når man har det rette glimtet i øynene (og pausen er nært forestående).

I andre avdeling bar det rett på Finnmarksvidda med låten ”Vidda” som Ole Edvard Antonsen har skapt etter en flytur med jagerfly fra Bodø til Alta. Vi var innom USA og Tyrkia, før Belgia ble avlagt et besøk. Umiskjennelige toner fra serien om den pertentlige ”Poirot” smøg seg inn i øregangene. Da de tonet havnet vi tilbake i gamlelandet, nærmere bestemt Ringsaker. Et solid knippe kjente og litt mindre kjente Prøysen-sanger gledet de mange fremmøtte, før denne trivelig stunden med janitsjarmusikk ble avsluttet med sprelske rytmer og toner fra Brasil, der allestedsnærværende trommis Lars Kristian Sjøvoll var selve krumtappen.

Før det hele var over fikk vi vite at alle arrangementer var skrevet av norske arrangører, og at korpset hadde fått 4 nye og unge musikere med i korpset. Uten god rekruttering stopper det hele.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. John-Helge Vang er korpsets leder. (Jeg er bare lakei, flirte Arvid)


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Trond Indergård, dirigent for Mosjøen hornmusikk, var en kunnskapsrik og inspirerende guide på reisen ”Jorda rundt”.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. Hemnes janitsjar med sine 20 musikere.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 4. Mange dyktige klarinettister.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 5. Arvid Martinsen holder fortsatt koken som inspirerende dirigent.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 6. Hilde Aulie var frempå under den afrikanske ”Kongolela”. Før hun deklamerte på ”afrikansk” satte hun stemningen med denne masken.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 7. Innimellom de ”afrikanske” ordene hørte vi lovprising av Korgen, Juvika, Geitvika og Hemnesberget!


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 8. På oppfordring kom mange seg opp til ”dansing” og klapping på afrikansk maner (nesten).


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 9. Uten tvil god stemning blant publikum.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 10. Når ord ikke strekker til gjør trombonen susen – Trond Indergård avslørte sitt t-skjorte motiv til ære for trombonist Ingebjørn Nygård.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 11. Helt på tampen av konserten var Arvid og Trond og bød opp et par damer til en svingom. Anne Landeng og Mona Nilsen (skjult) var de heldige.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 12. En begeistret ordfører Christine Trones måtte hilse på og takke de to frontherrene etter endt konsert.

Ved toref, kl 09:52