LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 15/12 2017
FLERE VIL BLI KYSTSKIPPER
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

De seneste uker har 11 personer fordypet seg i en mengde termer som en kystskipper må kunne. De har rett og slett gått på et kystskipperkurs i regi av Hemnes båtbyggerhistoriske forening.

- Kurset er på 120 timer og begynte 27. november, og vi hadde siste kurskveld før jul den 5. desember, forteller Stein Dahlberg, som også har deltatt selv. – Vi skal også ha fire kvelder i januar. Vi benytter en profesjonell kursholder i Per Frithjof Hjelkrem fra Sea Sport Yacht AS (SSY), som holder til på Stjørdal, opplyser Stein Dahlberg.

- Foreløpig har vi gjort unna en del av kurset med eksamener i 3 viktige fag. Det er navigasjon - som jo er det mest omfattende faget - Sjøveisregler/Brovakthold og Navigasjonshjelpemidler. Etter jul blir det å ta fatt på de gjenstående teorifagene Skipslære, Sikkerhet og Teknologi/motor, forklarer Stein Dahlberg videre. Men vi er ikke ferdige med dette. Vi skal også ut i en praksisperiode der vi må innom de to siste fagene; navigasjonsinstrumenter og fartøyhåndtering. Denne delen av kurset vil vi ikke kunne gjøre noe med før vi får vår egen båt Remi Ketil ut av vinteropplag i marinaen på Hemnesberget, og det ikke lenger er farlige isforhold i fjorden. Vi regner med at det ikke vil kunne bli før i mars/april. Det som da mangler for å få sertifikatet er helseerklæring fra lege og dokumentert godkjent fartstid. De som eventuelt mangler fartstid vil få tilbud om få dette som praktisk utsjekk i regi av SSY ombord i Remi Ketil i løpet av kommende vår og sommer.

Hva koster dette kurset, og har Hemnes båtbyggerhistoriske forening spyttet inn penger for å få flere båtførere?

- Normalprisen er 24.600,- men vi fikk det for 18.600,- pr. person. Foreningens styre har bestemt at det ikke er riktig å bruke foreningens penger til å subsidiere medlemmene på et slikt kurs som gir et personlig sertifikat. Derimot ble medlemmene tilbudt et begrenset lån for å kunne ta kurset, men samtlige betaler kursavgiften i helhet selv.

- Ettersom alle betaler kurset selv, har heller ikke foreningen tatt forbehold om at kursdeltagerne må forplikte seg til å bli med som frivillig båtførere på Remi Ketil. Men jeg regner med at i alle fall medlemmene er interessert i å stille seg til rådighet på turnus sammen med de andre skipperene vi har fra før i Hemnes båtbyggerhistoriske forening, når det måtte bli aktuelt, sier Stein Dahlberg.

Har dere planer om å sette i gang nye kurs? Nei, ikke i overskuelig fremtid, men skulle det melde seg flere nye interesserte, vil vi naturligvis vurdere det, avslutter Stein Dahlberg, en av ildsjelene bak Hemnes båtbyggerhistoriske forening.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. Kurset ble holdt i møterommet på Olsenhågen av kursholder i Frihjof Hjelkrem fra Sea Sport Yacht AS (SSY), som holder til på Stjørdal.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Egil Jensen og Fredrik Forø.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. Fra venstre; Oddbjørn Nilsen, Svein-Erik Hjerpbakk, Stein Dahlberg, Thomas Liljebakk Sund og Johan Hellem vil gjerne bli kystskippere.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 4. Bjørn Erik Knutsen og Ådne Eliassen….


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 5. Johan Hellem får noen tips…..


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 6. Stein Dahlberg og Thomas Liljebakk Sund setter kursen….


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 7. Katrine Gullesen og Bjørn Erik Knutsen..


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 8. Valter Karstensen fordyper seg i navigering….


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 9. Valter får litt hjelp av kursleder Per Frithjof Hjelkrem.

Ved toref, kl 11:04