LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com




Annonser


Klikk her for å kjøpe billetter til Båt- og fjordfestivalen 2018


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 29/12 2017
TØFF KAMP FOR Å OVERLEVE VINTEREN
Foto: Tore M Furuhatt

Alle skapninger har strategier for å overleve en lang vinter her nord. Man er tilpasset klimaet og de skiftende årstider, og trenger ikke oppsøke andre klimasoner for å ha det bra. Men de som må klare seg utendørs må i det minste ha tilgang på mat. Det er nøkkelen til suksess – og til å oppleve en ny sommer der arten skal føres videre.

Det nedenfor står å lese (og mye mer) på nettsiden til Gemini.no

Vinteren i Norden er flaskehalsen for mange skapninger. Det gjelder særlig de minste fuglene som må utnytte hvert minutt av den lyse dagen til å finne mat. De må stadig tilpasse seg endringer i været og prøver hele tida å unngå sultedøden.
Kulde, sterk vind og snødekte greiner øker stressfaktoren for dem som for det meste holder til i trær, og for å optimalisere energibalansen må de stadig endre oppholdsstedene etter værforholdene.

Gamle fugler er flinkere til å overleve vinteren enn unge. De eldre har lært seg flere triks.
Korte dager og lange energikrevende netter, tøffe værforhold, matmangel, effektivitet og energisparing kan være stikkord for situasjonen våre småfugler utsettes for vinters tid. I tillegg kommer risikoen for å bli mat for sultne fiender.

Dette legger et enormt fysisk press på de minste fuglene, og mange som lever på tilværelsens ytterste marginal.

De minste fuglene må utnytte hvert minutt av den lyse dagen til å finne mat.

I kaldt, stille vær med sol, sparer småfuglene mye energi ved å holde til på solsiden av trærne. Vår minste fugl, fuglekongen på 5-6 gram, og de noe tyngre barskogsmeisene (svartmeis, toppmeis og granmeis) oppholder seg derfor i stor grad på den soleksponerte sida. Ved vind som nærmer seg laber bris (5-6 m/sekund), flytter barskogmeisene seg hovedsakelig over til lesida av trærne. Dette gir en betydelig gevinst. Selv små endringer i vindstyrke kan endre energibalansen.
Når greinene er snøtunge, velger både gamle og unge å oppholde seg der det er lettest å finne mat; i nedre del av trærne. Siden flokken som oftest er samlet, blir de unge ofte forstyrret av de dominante fuglene.
For å unngå avkjøling i sterk vind, holder flesteparten av meisene til på lesiden av trærne.
De velger også steder der vinden er minst gjennomtrengende: i nedre halvdel. Siden flokken som oftest er samlet, tvinges de unge til å unngå de dominante gamle i tillegg til å holde utkikk etter fiender. Tida til leting etter mat reduseres.

Foto: Tore M Furuhatt



Ved toref, kl 10:15