LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 06/01 2018
Julefreak på Jernvaren
Tekst og foto: Frode Fagerheim.
Foto: Frode Fagerheim
Freak hadde stemt gitarene, finpussa danseskoene, og fordøyd ribba, og 2. juledag var de klare for konsert på Jernvaren.

Freak, Norges eldste aktive rockeband, etablert 1971, spiller av og til heime på Hemnes, så også i år da det var duket til julekonsert på Jernvaren. En julekonsert som seg hør og bør et rockeband med respekt for seg sjøl var helt uten julesanger. Og bortsett fra et par stoneslåter på slutten så ble det kun servert Freaklåter i original tapping. Og det er med Freaklåter som med god vin, de blir bedre med årene.


Foto: Frode Fagerheim
Dagens Freak. Fra venstre Erik Nilsson, tangenter, Reidar Sørensen, vokal, Øystein Johansen, rytmegitar, Frank Marstokk, trommer og en og annen sang, Arnt Fredrik Hansen, bassgitar, og Odd Johan Horseng på sologitar.


Foto: Frode Fagerheim
Dansegulvet var stort sett tett befolket av feststemte og danseglade publikummere.


Foto: Frode Fagerheim

Foto: Frode Fagerheim

Som vanlig er når Freak spiller så var det fullt trøkk fra første låt. Hæla kom fort i taket, og der ble de til siste tone var ebbet ut.

Folk er kjent med musikken deres, freaksangene kommer på løpende bånd. Bingo på Mo, Keførr, Ein hær på vei tel Burma, -det danses og synges ivrig med fra salen. Ofte etterlyses Dorging, gruppas største hit. Musikalsk og poetisk et til de grader blinkskudd av Frank Marstokk. Bedre beskrivelse av stemninga i en innenbordsmotorbåt på dorging finnes ikke. På en blankstill fjord, i ei lys nordlandsnatt, med en kasse pils som ballast,-og uten at det sies rett ut antas det at det også er damer om bord. "Det e vel håp i hængan snøre, det e vel liv i læggan lei." "Å få klæpp i havets konge, og å få kveldsmaten i hov." Himmelsk fjordpoesi.

Foto: Frode Fagerheim

Freak er godt kjent blant Hemnesværingens lesere, men vi unner oss likevel en kort historikk.
Freak ble starta i 1971. De dro til Kjøbenhavn og bosatte seg i bydelen Christiania for å prøve lykken, -dog uten den da 16 årige vokalisten Reidar Sørensen, som ikke fikk lov heimefra. Han bletta imidlertid ikke og kom seg av gårde på egen hånd, -uten lov. Et barn på rømmen ble naturlig nok etterlyst gjennom Interpol, og etterhvert måtte freakerne slukøret pakke snippeska og snu nesen heimover.

Originalbesetninga i Freak var Reidar Sørensen, vokal, Odd Johan Horseng, sologitar, Øystein Johansen, rytmegitar, Thorleif Larsen, bass og Frank Marstokk, trommer. I dagens besetning er Thorleiof Larsen erstatta med Arnt Fredrik Hansen på bass, og bandet er forsterka med tangentinstrumenter som betjenes håndfritt av Erik Nilsson.

Etter kjøbenhavnoppholdet har Freak holdt på jevnt og trutt med noen få konserter i året. De spilles ofte på NRK-Nordland der blant annet Dorging er en gjenganger.

I tillegg til singelutgivelser har de til nå gitt ut 3 CD-album. Spredd før aille vinda (1991), Kom med oss (1994), og Svart hund (2009).

Marstokk og Sørensen bor nå på Skrova fyr, der de driver med utleie til turister, og der holder Freakerne på med å spille inn en ny utgivelse som forhåpentligvis blir ferdig til våren. Denne utgivelsen kommer ut kun på nettbaserte medier.

Alt Freak har utgitt av musikk ligger på nettmedier som Spotify, iTunes osv. Selv spiller jeg dem ofte på Spotify, men det er for meg litt innvikla å finne Freakåtene der. Trikset jeg bruker for å finne musikken deres på Spotify er å søke etter låtnavn etterfulgt av freak. Da kommer hele CD-platen med den låten opp. Om vanskene med å fine freakmusikken på Spotify skyldes min ukyndighet eller Spotify aner jeg ikke.

Foto: Frode Fagerheim
Reidar Sørensen gir alt han har som vokalist, og det er ikke så rent lite.

Foto: Frode Fagerheim
Erik Nilsson trakterer tangentinstrumentene og sørger for god groove.

Foto: Frode Fagerheim
Arnt Fredrik Hansen, Sandnessjøværing og en vitrous på rockebass.

Foto: Frode Fagerheim
Øystein Johansen er den av freakerne som slår seg mest løs på scenen. Vi ser gjerne mer av slikt, det skaper stemning.

Foto: Frode Fagerheim
Odd Johan Horseng trakterer sologitaren som en ektefødt gitarhelt og sper av og til på med rocka trompettoner. Vel blåst.

Foto: Frode Fagerheim
Reidar Sørensen er Freaks vokalist og frontfigur, en rolle han behersker fullt.

Foto: Frode Fagerheim

Foto: Frode Fagerheim
"Fyrvokter" og trommeslager Frank Marstokk er Freaks huskomponist og -lyriker.

Foto: Frode Fagerheim

Foto: Frode Fagerheim

Foto: Frode Fagerheim

Godt over hundre rockeglade publikummere hadde funnet veien til Jernvaren denne kvelden.

Freak spilte tre sett med gode pauser imellom. Pausene gjorde at det var mulig for oss publikummere å slå av en prat med kjentfolk fra fjern og nær.
Ved ff, kl 23:47