LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 11/01 2018
O SOLE MIO
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Den magisk datoen 6. januar er lagt bak oss. Vi er flere dager på overtid, men måtte egentlig ikke vente spesielt lenge i år.

Vente på hva?

Jo, på det som alle hemnesværinger speider etter når vi blar om til den sjette dagen i det nye år. Da skal vi kunne se sola for aller første gang i det nye år. Noen mener at det er steder på ”Berget” der man kan se sola allerede den 5te - og sågar den fjerde. Men den offisielle soldagen er og blir den sjette. Da har sola vært borte akkurat en måned, ettersom den dukker ned bak fjellene i sør den 6. desember. Altså under forutsetning av at man har lite skyer og fri sikt der det uunngåelige skjer.

Mange steder her nord har man større og mindre ”solfester” på den datoen sola skal vise seg for første gang. Her på Hemnesberget har vel barnehagen noe i den retning, men ingen store offentlige tilstelninger. Kanskje man burde hatt en slags synlig markering på denne datoen?

Nå er det langt fra alle år at man er så heldig å få se det kjærkomne himmellegemet på angitt dato. Vi har noen ganger måtte vente flere uker før det magiske øyeblikket inntreffer. Men dette gjelder jo også andre steder der de feirer solas tilbakekomst. Kanskje hovedgrunnen her på ”Berget” er at dette blir så nært oppunder jule- og nyttårsfeiringen.

Uansett var dagen i går en fin og kald dag, med himmelen fri for skyer. En dag for å se sola på skikkelig vis. Ikke bare den lille skalken som stikker opp den aller første dagen. Nei i går steg den ordentlig opp over fjellene, og kastet livgivende stråler mot bebyggelsen. Over en time skinte den oppmuntrende vakkert på Hemnesberget, og Ranfjorden gylne perle skinte ekstra vakkert.

Bildet nedenfor ble tatt temmelig nært klokken 12.00 i går (10.1 2018).

Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 16:54