LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 10/02 2018
Stående applaus for Aanes & Kjærligheten
Tekst og foto: Frode Fagerheim.
Foto: Frode Fagerheim
Jeg hadde gleda meg stort til å høre debuten til Hallvard Aanes nye band. Fredag 2. februar møtte jeg derfor opp stivpynta og feststemt på Jernvaren for å overvære begivenheten. Jeg ble ikke skuffa.

Hallvard Aanes stilte med stort sett bare eget materiale og temaet var Aanes & Kjærligheten, noe som som også er navnet på bandet.


Hallvard regner seg som en vanlig mann som har et vanlig liv og tekstene hans tar utgangspunkt i det og det han observerer av andre vanlioge menneskers opplevelser. Tekstene er jordnære, varme og basert på gode observasjoner, personlige og likevel allmenngyldige. Vi kjenner oss alle igjen.

Hallvard har skrever tekster siden gymnastida, og vi fikk høre hans første sangtekst "Kakæ med kvitost" skrevet mens han gikk på gymnaset der, og framført på russerevyen.

Tekstene handlet som sagt mye om eget liv og vi får høre hans hyllest til kone, barn, og også om hans varme følelser for Helgelandskysten.
For å gi et eksempel gjengir vi et et vers av "Hjertegull" som ble skrevet da minstejenta kom til verden:

Ho mamma bar deg i magen sin
i mange lange måna
no e du kommen ut åt faren din
sånn at hainn får sjå deg

Å se ungen sin første gangen er nok en opplevelse som alle foreldre har sterke følelser knytta til, og som de kjenner seg igjen i.

Hallvard har skrevet i hele voksenlivet, men de fleste av sangene som ble framført er kommet til i løpet av det siste året. Blant dem Drømmelandet, Lykkejeger og Kom. Alle med solide og varme tekster og nydelig tonefølge.

De framførte en par coverlåter av Warren Zevol, en musiker Hallvard setter stor pris på, men som ikke er så godt kjent. Zevon kan nok betegnes som en av de som kommer i kategorien musikernes musiker.


Foto: Frode Fagerheim
Fra venstre mot høyre ser vi Ole Martin Krokstrand – gitarer, Kristian Rødvand – bass, Lars Kristian Sjøvold – trommer, Hallvard Aanes – gitarer/vokal, Syver Olstad – trekkspill


Foto: Frode Fagerheim

Bandet Hallvard Aanes hadde med seg er håndplukket fra øverste hylle blant distriktets musikere. De ga det de hadde og det var ikke lite. Det svingte godt.

Hallvard har spilt nær sagt hele livet, men etter flere forholdsvis passive musikkår var det på tide å prøve seg med et nytt band.

Foto: Frode Fagerheim
Hallvard Aanes

Foto: Frode Fagerheim
Hallvard er en sann virtuos på gitarer og hadde intet mindre en tre forskjellige gitarer med seg på scenen, hvilket resulterte i en del stammepauser, noe som ble behørig og muntert kommentert fra salen. I en av stemmepausen drog Syver Olstad i trekkspillet og spilte liflig stemmepausemusikk. Som seg hør og bør når det spiles rock på gitar så ryker det en strent i ny og ne, så også på denne konserten, -da kan det være greit å ha noen gitarer i reserve.

Hallvard sang nydelig og med god diksjon, noe som er særlig viktig når tekstene er så vesentlige. Lydmann Øystein Johansen hadde også balansert lydbildet slik at vokalen kom godt fram.

Foto: Frode Fagerheim
Syver Olstad beherske sitt klaviatur til fingerspissene. Jeg har hørt trekkspill i rockemusikk før, men dette overgikk alt. Hans melodiøse triller i bakgrunnen ga en klangbunn og som framhevet råheten i resten av bandets spilling. Nydelig,-jeg gjentar nydelig, nydelig og nydelig.


Foto: Frode Fagerheim
Syver Olstad

Foto: Frode Fagerheim
Lars Kristian Sjøvold er som vanlig støheten selv bak trommene. Ikke et slag for lite og ikke et for mye. Han varierer trommespillet godt etter musikken og det må være grunnlag for å si at han er en virtuos trommeslager som behersker alle sjangere jeg har hørt han i, utvilsomt også rock..Foto: Frode Fagerheim
På venstre flanke var det disse gutta som styrte showet. Ole Martin Krokstrand på gitarer og Kristian Rødvann på basser passet inn i konseptet som hånd i hanske. De er drevne instrumentalister som også stod for nydelig koring. Det var driv i de gutta, og det skal det være når det skal svinge av rock, og det skal det.

Foto: Frode Fagerheim

Foto: Frode Fagerheim


Foto: Frode Fagerheim
Kristian Rødvand hadde også med seg ståbass, riktignok i en slank elektrisk utgave. Men den låt bra og ståbass er nå engang ståbass, -et nesten helt nødvendig verktøy på enkelte låter.

Foto: Frode Fagerheim
Det var herlig driv over gutta.

Foto: Frode Fagerheim
Halvard Aanes og familien flytter til Trondheim i løpet av sommeren, men Hallvard ser muligheten for at Aanes og Kjærligheten rekker å ha noen konserter før de drar. Han er kjempefornøyd med det håndplukka bandet og ser heller ikke bort fra at de på tross av avstand kan samles å ha en konsert i ny og ne etter at han har flytta. Ellers ser han fram til å gjøre seg kjent med det rikholdige musikkmiljøet i Trondheim og øverst på lista står det å bli kjent med bluesmiljøet. På sikt ser han ikke bort fra at han får med seg trondheimsbaserte musikere i et nytt band.

Foto: Frode Fagerheim
Publikum var entusiastiske fra første til siste tone og kvitterte med ektefølt stående applaus på slutten av konserten. Publikum var rett og slett storfornøyd og det ga de uttrykk for.

Til slutt fikk vi høre Helge Stangnes sitt nydelige dikt, skjømmingstid, tonesatt av Hallvards bror Tor Petter Aanes. Vi lar siste vers av diktet være avslutninga på denne reportasjen.

Tenn ikkje lys.
La meg få se
natta som kjem
slik som ho e.
Ingen førr tida kan gjømmes.
-Tenn ikkje lys,
la det skjømmes.


Ved ff, kl 22:23