LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 11/05 2018
KATINKA PÅ BERGET
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Snart kommer barneboka om ”Katinka på Berget” fra trykkeriet, og vi skal da sørge for et skikkelig lanseringsparty her på Galleri Valva den 17. juni. De to ”innvandrerne” (deres egne ord) Valva Gisladottir og Kim Astrup strålte om kapp da de fortalte om deres ”baby” som de har gått svangre med i om lag et års tid.

Det hele begynte vel egentlig med et besøk jeg hadde i lag med museumsbestyrer Sissel Lillebjerka på Hemnes sentralskole for et år siden, forteller Kim Astrup. - Vi holdt et lite innlegg om litt av lokalhistorien til Hemnesberget, og ble da klar over at man nok trengte noe nytt materiell tilpasset mindre unger. Det finnes jo et flott hefte som Torbjørn Ramseng i sin tid fikk laget om Hemnesbergets fortid i lag med elever. Det er veldig bra, men egner seg ikke for skoleklasser på barnetrinnet.

Dette ble vel tatt opp som tema i en samtale mellom kreative Valva og Kim som begynte å drodle på ideen til ei bok tilpasset barn fra 6 år og oppover. - Vi fant da ut at vi gikk godt sammen som hånd i hanske. Kim som tekstforfatter og jeg som illustratør, forteller Valva. Vi er jo begge innflyttere her på Hemnesberget, men har raskt blitt ekte hemnespatrioter. Vi synes det er av stor betydning at barn, også de små, lærer om hvordan det har vært her på Hemnesberget før i tiden. Det er viktig å kjenne til hvor man har sine røtter, og gjennom tekst og bilder vil vi derfor vise ungene på en mest mulig lettfattelig måte hvor fint her har vært også før i tiden. Før flere store branner forandret det meste. Navnet på hovedpersonen har vi tatt fra hun som ga navnet til Katinka-bakken. Jordmor Katinka Pedersen. Historiene vi forteller har på en måte rot i virkeligheten, mens Katinka og hennes familie er oppdiktet, forklarer damene. Handlingene foregår for over 100 år siden, i 1914, så det er skikkelig historisk sus over denne billedboken.

En tredje innflytterdame har sørget for den grafiske utformingen. Hilde Sletten (hilde@slettengrafisk.no) har gjort en utmerket jobb med å gi boken det riktige utseende, og har overlevert trykkeklare filer til trykkeri. Nå venter vi spent på det endelige resultatet.

Både Valva og Kim utrykker stor takknemlighet overfor lokale foreninger og bedrifter som har gitt økonomiske bidrag til prosjektet. – Vi er kjempeglad for støtten fra Hasvo, Lions Club Hemnesberget, NCP, Hemnesberget Vel og Hemnesberget tettstedsutvalg. Vi fikk også penger fra et legat som Helgeland museum administrerer. Også Hemnes kommune har vist stor velvilje til prosjektet ved å bestille 100 bøker som de skal gi videre til skolene i kommunen.

Vi er for øvrig i gang med bok nummer to i samme stil. Den vil dreie seg om en dramatisk periode av historien om Hemnesberget. Her er det Jorun Bech-Hansen som er kilden, forklarer Valva. – Jeg så hvor interessert mitt barnebarn lyttet til fortellinger som Jorun kom med fra hennes egne opplevelser under krigen. Hun var 11 år da krigen kom til Hemnesberget, og vi har derfor allerede kommet godt i gang med bok nummer to; ”Da krigen kom til Berget”, forteller Valva stolt. – Ja, jeg har kommet langt med skrivingen, så nå er det Valva som har litt å henge fingrene i fremover. Vi har som målsetting å ha denne boka klar til julemarkedet ”Jul på Berget” første helga i advent, sier Kim Astrup, så vi må bare stå på, så får vi også dette til i rett tid.

Bildet: De to storfornøyde damene Kim Astrup og Valva Gisladottir viser frem illustrasjonen som skal pryde forsiden av boka ”Katinka på Berget”. Valva har for øvrig kost seg den senere tid i atelieret med å lage store malerier fra gamle Hemnesberget.

Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 07:05