LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 09/08 2018
MUSIKKSTI OG FRILUFTSKONSERT
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Etter en ide og innspill fra Siv Bårdsen i Hemnes turistforening om ei musikksti og en konsert ute i det fri under Hemnesjazz 2018, tente Karina Sørensen i Hemnes jazzforum umiddelbart på ideen da den kom tidlig på sommeren. Tanken gikk fra ide til handling, og lørdag 4.august ble innfallet realisert og kronet med noe man trygt kan kalle suksess.

De som sa seg villig til å være «lokkeduer» ute i «villmarka» ble visesanger Halvard Kjelen og bassist Snorre Magnus Sivertsen. De som skulle lokke folk ut på tur. Til fots og til vanns, med og uten motorkraft. Åsted for konserten ble til slutt svabergene nedenfor hytta til Jon Arne Jacobsen i Hundneset. Han stilte seg umiddelbart positiv til denne nye «attraksjonen», og snakket med de andre grunneierne i området. Alle like positiv.

De fleste som valgte å bruke beina startet samtidig fra Dalanstua på Åsen, for der stilte Hemnes turistforening med Frode Solbakken og Åse Blakstad som turledere. Foran seg hadde de en 40-50 minutters rusletur langs en god sti over Hundneshågen. Turen ble en ekstra hyggelig affære, for med jevne mellomrom dukket det opp flere musikalske overraskelser midt i skogen. De som bidro var Emma Marshall, trioen Hundneshågen sisters alias Tone Rønning Fjeldavli, Trine Leirvik og Rita Solheim Finbak, Solveig Bygdåsmo, Nils Reinåmo og Tone Bygdåsmo. Noe eksakt tall for hvor mange som gikk i dette turfølget ble ikke registrert, men det ble fortalt i ettertid at det må ha vært rundt 150. Og det kom faktisk en del etterpå som hadde valgt å høre ferdig en konsert på Lapphella før de satte kursen for turstien og Hundneset.

Men det kom også folk til Hundneset sjøveien. Et tredvetals personer var med på et fjordkrus ombord i veteranskøyta Remi Ketil. Hemnes båtbyggerhistoriske forening sto for denne delen av arrangementet. Ombord hadde de trådløse høyttalere som mottok hele konserten til Kjelen & Sivertsen. Litt trøbbel fikk de med noen ankerfester som viste seg for svake i den til dels friske vinden som sto rett på, men de holdt seg i området med motoren i gang. Folk som var med ombord syntes det hele var en artig opplevelse. Lyden fra musikerne var helt prima ombord.

Også et ti-talls kajakkpadlere i regi av Rana spesialsport kom til begivenheten i Hundneset etter en padletur på fjorden først. Selv om det ble en del vind og bølger på sjøen, var det ikke verre enn at man ikke kan si at været ødela. Men selvsagt vil denne seansen under åpen himmel kunne bli enda flottere med blikkstille fjord og varmt sommervær.

Hemnes turistforening og Hemnes jazzforum sørget dessuten for at ingen behøvde å vansmekte mens de var i Hundneset. De hadde rigget seg slik at det var lett å få tak i både bålkaffe og andre leskende drikker. Hemnesjazz - en av landets koseligste jazzfestivaler - har med dette utmerkede samarbeidet blitt enda koseligere.

Vi må selvsagt ikke glemme å berømme de sporty musikerne som tok utfordringen det tross alt var å skulle rigge seg til med sine instrumenter og utstyr i fjæresteinene i Hundneset. Men godt hjulpet av lydmann Øystein Johansen ble det fullverdig og god lyd også her ute i villmarka. Trubadur Halvard Kjelen var for mange et nytt bekjentskap, og det vanket mange godord om hans gitarspill, behagelige stemme og gode formidling av både egne og andres tekster. Snorre Sivertsen understøttet det hele med plettfri og stødig komp på sin kontrabass.

Foto: Tore M Furuhatt

Hans Petter Skjæran skal hente konferansier Bent Patey på kaia....


Foto: Tore M Furuhatt

Kajakkpadlerne til Rana Spesialsport kommer forbi huset i Hundneset etter en padletur rundt Sundsholmen.


Foto: Tore M Furuhatt

De mange fotturistene har begynt å ankomme konsertområdet nedenfor hytta til Jon Arne Jacobsen.


Foto: Tore M Furuhatt

Fint område for landgang rett nedenfor "konsertscenen".


Foto: Tore M Furuhatt

Veteranbåten Remi Ketil, storåtringen Hemnes og en hundromsfæring


Foto: Tore M Furuhatt

Passasjerer og besetning klar til konsert med tråløse høytalere ombord. Helt til venstre står Tone Heen (datter av Arvid Engesvik). Hun flyttet fra Hemnesberget som barn i 1966. Bor nå i Sverige, og var tilbake på gamle trakter for å kose seg på konsertene på festivalen.


Foto: Tore M FuruhattFoto: Tore M Furuhatt

Bjørn Fjeldavli var en av kajakkpadlerne, og avla Remi Ketil et besøk.


Foto: Tore M Furuhatt

Det ble vanskelig å ligge i ro i fortøyningen grunnet vind fra vest som sto rett på.


Foto: Tore M FuruhattFoto: Tore M Furuhatt

Konferansier Bent Patey klar til å jumpe på land på flytebrygga på Kråkvikodden.


Foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Ingebjørg Pedersen og Turid og Bjørn Johannesen koste seg i Hundneset.


Foto: Tore M Furuhatt

Salget av tørsteslukkere gikk strykende.


Foto: Tore M FuruhattFoto: Tore M Furuhatt

Nils Reinåmo og Tone Bygdåsmo ikke bare sang på musikkstien, de tok seg også av kaffekokingen.


Foto: Tore M FuruhattFoto: Tore M Furuhatt

Lydmann Øystein Johansen sto i telefonkontakt med lydmann ombord i Remi Ketil.


Foto: Tore M Furuhatt

Konserten er straks i gang. Konferansier Bent Patey har nettopp introdusert artistene.


Foto: Tore M Furuhatt

Halvard Kjelen og Snorre Sivertsen taklet sceneforholdene på utmerket vis.


Foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M FuruhattFoto: Tore M Furuhatt

Miksepulten til Øystein Johansen var av det improviserte slaget.


Foto: Tore M FuruhattFoto: Tore M FuruhattFoto: Tore M FuruhattFoto: Tore M FuruhattFoto: Tore M Furuhatt

Rana Blads fotograf Lars Solbakken og Olaf Karstensen jakter på et godt bilde.


Foto: Tore M Furuhatt

Produsent Brynjar Rasmussen og daglig leder Ulla-Stina Wiland i Nordnorsk Jazzsenter i lag med Hans Petter Skjæran og Marte Præsteng i Hemnes jazzforum.


Foto: Tore M Furuhatt

Ragne Præsteng foreviger begivenheten.


Foto: Tore M Furuhatt

Jon Arne Jacobsen i aksjon med sitt kamera.


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 07:25