LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 29/08 2018
BRYGFJELL-HUSET GIKK OPP I RØYK
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Tirsdags kveld (28.8) gikk det lille Brygfjell-huset på Myra opp i røyk. Huset har stått tomt i en god del år, etter at siste eier måtte flytte i omsorgsbolig. Dagens eier er Ronald Sjøgård. Han kjøpte tomta som huset sto på, og er i gang med å bygge nytt hus et lite stykke fra det gamle huset. Et hus som ikke var hensiktsmessig å restaurere eller bygge ut. Derfor måtte det fjernes. Enten ved å la det bli revet, eller ved å brenne det opp (eller skal vi si ned?) på kontrollert vis slik det ble gjort i går kveld. Hemnes brannvesen har en stab med frivillige mannskaper som rykker ut på kort varsel fra hjem eller jobb når det trengs. De trenger naturligvis trening, og øver fast på sin fritid med bare noen ukers mellomrom. For disse mannskaper er det god trening når de kan øve seg på et helt hus i flammer. Øvelsen i går gikk ikke ut på å redde et hus i brann, men å la det brenne ned kontrollert. De sto klar med vannslanger, og holdt flammene under kontroll. Avstand til øvrige hus på Myra var god. Likevel hadde brannfolkene satt opp et punkt der de hadde en konstant «vegg» av vann for å skjerme den intense varmen fra huset som brant. Med en del tømmer i veggene ble det utviklet mye varme i brannen. Vindstille som det var, var gnistregnet fra brannen heller ikke noen trussel.

Da undertegnede møtte opp på området var det allerede kommet mange skuelystne. Branner har stor tiltrekningskraft, og nysgjerrige folk kan fort skape unødige situasjoner. Men det hele så ut til å foregå uten dramatikk. Spørsmål om byggeår for huset kom opp da praten gikk mann og mann (og kvinner) imellom. Undertegnede fikk spørsmålet, men kunne ikke svare. Derfor ble en som har svar på det meste om gamle dagers Hemnesberget kontaktet via e-post i dag tidlig.

Han forteller at det finnes opplysninger om at småbruket til Knut Jakobsen Brygfjell fikk festa tomta 1.juli 1926. Arealet på småbruket var 2,250 mål. Akkurat byggeår for våningshuset er noe uklart, men Gjeitanger legger til grunn at det kan ha vært først i 1930, ettersom tinglysing av tomt 336 på «Stormyra» først finner sted 12.7 1930. Den gang var det som mange vet presten som holdt regnskap og arkiv med opplysninger om alle tomtefestere på prestegårds grunn på Hemnesberget i gamle dager. Og sokneprest Gjeitanger gjennomgikk alt om tomtene etter krigens ødeleggelser på Hemnes.

Vi legger ut 5 bilder fra hendelsen i går kveld.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 09:46