Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

Arkiv lesarbrev

Kjære Budstikka! Ærverdige redaktør! (15. juni)
Om Valvågen og The Whale Bay.
Du skulle no ikkje ta alt så alvorlig med de der engelske namnan.
Sjøll om dem i Midt-i-Troms oversette på spreng, så førstår vi andre norsk senjamål. Så det va ikkje nødvendig førr dæ å oversette Valvågen tel The Whale Bay i meldinga frå maritim seksjon den 14. juli. Æ såg selvfølgelig flir og fleip i redaktørfjeset tvers over skjermen. Korfor tok han ikkje Tyjnnegryta med det same?
(I en parentes bemerka: Valvågen betyr egentlig vågen med vollen - eller vågen med moen eller gressletta. Det passe godt. Men det der veit jo redaktøren. Ka ville det bli på engelsk?)
Hans Kristian

Vedrørende innspill vedrørende Budstikken sprogbruk
Et eller annet sted i dagens Budstikke vil man kunne lese en lesers innsendelse hvorved der stilles spørsmål vedrørende vårt sprog. Vi forsøker efter fattig evne (og den er stor!) å tilpasse sproget i Budstikken til vår stadig større internationale leserkrets hvor der tilogmed er lesere som ikke i vesentlig grad behersker norsk.
Vi har i møte med vår språkavdeling i går aften lest høyt den innkomne mail. Der repliserte man umiddelbart at vedrørende oversettelsen av det lokale stedsnavn Valvågen så var alle klar over at dette charmerende havområde med dertil omkringliggende jordbruksland intet hadde med hval å gjøre. Men når man skal bestrede seg på å gjøre lokal kultur tilgjengelig for mennesker som ikke behersker vår tildels vanskelige dialekt og vårt svært lite i verdenssammenheng utbredte nasjonale sprog, -norsk, må man ikke gjøre ting for vanskelig. I tillegg er dette med hvaler (whales) mye mer interessant for utlendinger enn voller. Valget falt derfor automatisk på den valgte oversettelse hvor man benyttet whale.
redactionen

Til "Budstikka"
(11/6 99)
Eg kjenner en sort avmakt når eg les om Hans Kristian sin henvisning om stadnamn i Turistavisa, nettop fordi det forteller oss at den må være laga av folk som hverken mestre språket, skjønne ka dem hold på med, mangle kulturerell minimumskunnskap, osv., osv.
Eg har ikkje sett denne avisa og veit ikkje om eg har løst til det etter det som han peike på. Før nokken år sia drog eg på ferietur til Skottland med sammen med familien og i den sammenhengen skulle vi ta med oss litt brosjyrer for å vise folk korleis det såg ut der vi bor. Vi skulle overnatte på på gårdsbruk og hos privatfolk forøvrig. Eg fann ikkje nokka som eg til sist ville ta med å vise fram!! Ei brosjyre ifrå den kommunen eg bor i idag (Skånland) viste for det meste bilde fra frokostbord og litt midnattsol, samt nokken motorsykkelungdommer utaførr den einaste puben i kommunen på den tida!
Eg har en heil arkivboks med brosjyrer fra distrikta vi besøkte i Skottland og eg må berre sei at der har mange her heime mykje å lære, både når det gjeld å lage brosjyrer med informasjon og "turistaviser" for den saks skyld!
Eg trudde vi var kommen lenger!
Oddvar Nilssen

Hei Helge!!   (10/6 99
Roger Pettersen fra Rødsand skriver en liten hilsen til Nord, fra mitt kongedømme her i Stavanger.
Litt om meg som du og mange av leserne sikkert ikke har fått med seg. Flyttet til Stavanger for to år siden, dro inn i militæret som jægersoldat i Porsangmoen etter et par uker. Dimmet derfra etter en liten uke grunnet dårlig helse, og dro hjem til Costa del Stavanger igjen. Har etter det jobbet på Bonus på Forus i Stavanger som brunevare ansvarlig i ca et år, fikk deretter jobben som datatekniker i samme bedrift, hvor jeg fremdeles jobber. Ellers har jeg giftet meg og fått en livlig datter som snart er 2 år. Synest Lokalavisen er en flott avis for meg som ikke klarer å holde meg helt oppdatert med alt som skjer i nærmiljøet der oppe, hils alle kjente å ha en fortsatt fin dag. Sender ved min nye e-mail adresse; roger.pettersen@bonus.no
Hilsen Kong Roger Pettersen.......:)

Tell dem som arrangerte  Prosjekt Kystfart :
Vi vil berre sei tusen takk forr en flott dag i Skrolsvik ! Det va kjempekoselig både på barnetimen med ho Kine Hellebust og grillinga i fjæra etterpå. Og takk tell han Eilif og han Oddvar i bygdelaget forr en flott service !!!!
Hilsen 1. og 2. klasse ved Stonglandet skole + Torunn, Kristin, Gunvor og Janne.

SMIBERGAN FERGELEIE I SKROLSVIK!   (10/5)
Ætte ka æ har hørt, så ska færga begynne å trafikkere på strækkninga Harstad -Skrolsvik - Harstad ifrå dejn 1ste juni.-99. Om det sku høve sæ sesåleisa, at du telfejldigvis sku svive innom her på en ejller ajnna måte, så vil du sjøl kujnne få sjå, at fergeleiet og omgivelsan omkreng ikkje e i samsvar med intensjonana om et ryddig og pyntelig fergeleie. Æ førr min del har rehabelitert navneskjiltet i vinter og sætt det opp i god tid før første færgeanløp 1ste juni -99, mens færgeleieplassen og veien førbi Kveitemuseet nærmast ser ut som ei slagmark. Førr oss som har avstådd grujnn, e det misserabelt daglig å måtte leve med, se på og få skjitbemærkninga ifrå trafikkanta (det føles som om, at det e vi som e de ansvarlige) om utseendet rujntomkreng færgeleiet på grujnn uta ei dårlig leiing og framdreft uta heile prosjæktet. I Stortinget skrik dæm over sæ om, at det ikkje blir gjedd telfredsstillanes informasjon om saker og teng! Vi førr våres del har ikkje hørt det skvatt i sakens anledning. I haust va det et kjæmpemæssig skryt om, at det heile sku færdiggjøres i vinter og plassen og veien være færdigasfaltert tel oppstart dejn 1ste juni -99. Som nærmaste naboe tel færgeleiet, e det ikkje nåkke videre artig å kujnne både se og oppleve de mange negative reaksjonan ifrå utenførståanes trafikkanta om forhojllan rujnt omkreng færgeleiet. Sån dårlig framdreft og skryt e ikkje med på å profilere, hværken færgeprosjæktet, Tranøy kommune, stedet ejller distriktet omkreng i posetiv rættning, hværken ovafør oss ejller trafikkantan. Året nærma sæ nu medten uta mai -99, så ska de ansvarlige førr prosjektet få gjort nåkka possetivt i sakens anlednigg, ja då må dæm jagu legge ræva i et ajnna årv!  
Med vænnlig helsning  

Trond Dragøy
Skrolsvik

Hei gledespredera! (21/4 )
Før fjorten daga sia fikk vi oss datamaskin og muligheit før å lese ka dokker skreiv om i denna avisa. Eg e søkkførspelt, før maken tel positivitet og artigheite finn man no ikkje i nån andre avisa. Eg har bladd meg igjønna heile arkivet pluss alle di andre sien, no e dæ bære "Lukket avdeling" igjen. Kan eg få være mæ dær og? Eg e så ny på nettet at eg har ikkje fådd brev fra Budstikkas Venner, æ vil eg gjærna ha, før dær vil eg og være mæ. Eg syns vi dær ska diskutere en årspris som abonnenta på SSB. Dæ trur eg no mange av de 192 som læs avisa vil være mæ på, ikkje sant dokker andre læsera??
Tilslutt vil eg sei som dikteren Haldor Skard: .
Du finner ikke gleden. Du velger. Du skaper. Den lille gleden - og den store. Gleden i det å være.
Hilsen ho Synnøve i Frovåg

Hei Lokalavisa.  
Jeg tenkte at det var på tide å få min emailadresse i deres liste. Jeg er en Dalheimværing ( Å - dalen ) , som akurat nå har tilholdsted på Grasmyr.   Min Email er : janjn@trollnet.no.   Så vil jeg gi Dere en ros for en kjæmpeflott netavis .  
Vil også hilse til alle Dere i redaksjonen.  
mvh
Jan Emil Jensen (15/4)

Hei, jeg er nesten daglig inne på nettet for å se på nytt ifra Stonglandet.
Det er virkelig flott å kunne lese nytt ifra heimplassen hver dag.
Fortsett med denne formen for lokalavis, jeg synes det er flott.
Hilsen Bjørnar Iversen
Erleveien 1c
1404 Siggerud
bjornar@ah.telia.no

Samtlige kyr, kalva og geitter i Sør-Tranøy Avløysarlag
vil herved takke Budstikka for at dokker bidrog til å skaffe oss ny avløysar. Budstikka viste seg som ett effektivt redskap til det. Vi vil gjerna bruke det seinar dersom vi møøh!"
8. april 99

Hej alle på Sör-Senja ! (2. april)
I dag är det langfredag og har nyss sedd vermellinga för Troms på TV. Dem snakka om Nord-Väst kuling. Här i Skåne är det sånt govär som det ikke har värt på mange år. I dag ha det värt SOL og + 20 grader. Detta väret skall fortsätte över påsken.
Det einaste som plage meg är att eg får jobbe i hagen heile helga..
Hilsen Harald og Inger

Hilsen til Budstikka fra Bergen
29. mars 98
Har nå fått installert maskin hjemme, så nu kan eg følge med i lokalavisa også "hjemmefra". Skal reise ut i  havet i morra (Visund plattformen) , og blir ute tel den 14.04. Heldigvis får eg følge med SSB/lokalavisa derute også. Som du sikkert har fått med deg, så har eg vært en ivrig leser i ca. 1.5 års tid nå. Det er et flott tiltak.

Apropo melding om feske: Om de ikke får så mye fesk, så får dem trøste seg med at det skal adskillig meir med fesk tel  for å holde liv i "nybåta" med en viss type konsesjon. Det eg kan si i fra Bergen ang. "nybåta" , bygd i  1966, med konsesjon for  lassofeske(ringnot) a 5000 hl, e prisan på ca, 50 Mill NOK. Det er i allefall langt meir enn nok for at feske skal bli ei distriktsnæring med ringvirkninger.

Ellers håpe eg dem innføres fritt feske for alle båtan under 10 m lengste lengde. som det prates om skal skje. Vi får se!.

Dette va nok fra meg. Ha en god Påske!
med hilsen
Per Olav.

From: Oddmund Isaksen [Oddmund.Isaksen@akvaplan.niva.no]
Sent:
31. januar 1999 20:11
To:
Helge N Nilssen (E-mail)
Subject:
Lokalavisa

Æ e innpå førr å melde nåkka som kanskje kan øke oppslutninga om avisa yderligere og som æ (og kanskje andre og) har savna litt.Det e jo sånn at avisa presentere lokale nyheite på løpanes band. Vi rundt omkréng e jo oppdatert tel ei kvær tid og det synes jo folk om jfr. telbakemeldingen som kjem i avisa. Vess folk kunne dragest meire med i saker som førrsåvidt angår alle, enten de nu e innenbygds- eller utenbygdsboanes så trur æ at det ville bli sætt pris på.

Så derfor spør æ:
Kunne det være mulig å opprette ei slags debattsida i lokalavisa? Nu veit ikkje æ kor mykje ekstra ressursa dåkker måtte bruke på dettan og korvidt det reint praktisk e mulig innaførr dagens ramme'. Æ e jo óg klar over at dettan kunne føre tel et "røsj" av folk som hér så en muligheit tel å kunne få være stor i flabben og prate en masse mannskit, men muligheita før å få seriøse, konstruktive debatta i avisa e jo samtidig telstede. Kanskje kunne dåkker ha prøvd å lufta dettan i avisa førr å se respons'n?
Æ takke førøvrig førr det gode telbudet som budstékka e.
Oddmund Isaksen

 

Det begynte med rydding i skrivebordskuffa...
Jeg satt og så gjennom gamle papirer.  De som ligger i andre skriverbordsskuff ovenfra, på venstre side i det gamle eikebordet mitt.  Og hva kom vel ikke frem, jo en genuin karakterbok fra Å folkeskole.  Påbegynt 24. august 1960, den gang da man begynte skolen som syv-åring og fikk karakterer helt fra begynnelsen av.  Og se nå bare, hva vi skolebarna fra den gang fikk å forholde oss til sånn umiddelbart:  
1.     Vær høflig og lydig mot lærere og lærerinnene ved skolen! Tal høgt og tydelig!

2.     Bli aldri borte fra skolen, hvis du ikke er sjuk eller har fått lov av læreren!         Er du sjuk, så må skolen få bud om det!
3.    Vask deg og kjem håret før du går til skolen!
4.    Hold alle bøkene dine rene og ordentlige!

5.    Glem ikke noe av det som du skal ha med deg!

6.    Kom ikke for seint på skolen!
7.    Vær stille, merksam og flittig i timene!
8.    Vær ikke voldsom eller uvennlig mot kamerater!  Ypp ikke til strid! Gjør ikke narr av noen, og skjell ingen ut! Tal aldri usant! Det er feigt og stygt om du lar en annen li for din skyld!
9.    Finner du noe på skolen, så bring det straks til læreren!
10.    Spytt ikke på golv eller trapp!

11.    Rabl ikke noensteds, og gjør ikke skade på noen ting!  Sleng ikke papir eller
annet utover! Kast aldri stein!
12.    Vær ikke med på noe slags spetakkel på veien!

13.    Hils vennlig og pent! Vær høflig og hjelpsom mot alle! Vis eldre folk
ærbødighet!  

Ikke verst, vel?  
Men det som også slo meg da jeg bladde videre gjennom karakterboken, var at det kunne vært artig å fått vite hvor det har blitt av lærerne mine fra den gangen. Hvem var de, hvor kom de fra, hvor gikk de hen, osv...  Kanskje du, Gjertrud, som fortsatt bor på Å kan hjelpe meg.  Det hadde vært moro å sende en hilsen... 
Så la meg da liste dem opp, fra første klasse av og oppover:
- Unni Kristensen - Gjertrud Andreassen - Randi Andersen - Turid Ramfjord - Per Lie - Marit Løkken.   Det slo meg også at det - ihvertfall for oss utflyttere - nå og da kunne vært morsomt å få et innslag i "Sør Senniens Budstikke" om - realtivt sett - "gamle dager",  og jeg foreslår derfor med dette følgende temaer for videre redaksjonell bearbeidelse:  
A:    Skolelærere opp gjennom tidene.  
B:    Historikk over de gamle lokalbåtene - og ikke minst melkeskøyta Ariel -(ellers Vengsøy, Kvaløy, Bjarkøy, Dyrøy og hva de nå alle het).  
C:   
Personer som ofte sto i fokus ( f.eks: Sjåførene; Fredrik Amundsen,  Konrad Jakobsen, Oskar Thoresen, Erling Rasmussen, Karl i Buvika, han Freder osv. - butikksjefene; Ole Rochmann, Johan Grønvik, Evald Fjellheim, Johan Selmersen osv. - entreprenøren Ansgar Amundsen - poståpnerne; ho Ivanna, han Johannes osv - veioppsynsmennene; han Edvard på Gluggen, han Edvin Rasmussen osv. - forfatterne; Hans Kristian Eriksen, Ivar Enoksen, og...)
 
D:    
Jakt- og fiskehistorier. Her må det jo være et fenomentalt materiale å
hente fra...?  
E:    Tragedier opp gjennom tidene. På havet, i fjellet og på veiene....  
F:    De glade stundene.  De gangene da solen skinte litt ekstra over Sør-Senja...  

Vilnius, Litauen, den 28 januar
Åge Myhre
   

Hei kjentfolk ! (25. jan 99)

Nu er jeg kommet nordover igjen etter å ha vært syinnana siden 26.april 1986. Før æ fortæll korsn det var å komme nordover, må æ fortelle korsn det va å forlate i Drammen. ABB i Drammen sliter med for lite å gjøre for tiden ( norske E-verk kjøpe ikkje nye transformatorer - det kainn bli mørkt i Norge hvis det blir veldig kaldt i vinter) og har derfor permitteringer. Av deinn grunn så ville ikkje æ ha avsluttingsfæst, men æ gikk med på å komme heim tel næstsjæfen og kjærrings hans på en stille og rolig middag ( bare vi tre som vi har gjort før ). Æ blei heinta fordi han alltid har litt konjakk på lur og æ va nydusja med dongeribuksa og jumper. Då æ kom opp trappa tel stua dæmmes, skjønte æ plutselig at æ va blitt lurt - førr plutselig dokka det opp ca. 40 mennesker i finstas som kauka : Surprise, Surprise. Då va det gjort ! Istedetfor en stille og rolig middag kor æ sku være heime tel Kveldsnytt, kom jenta overlasset av gaver hjem utpå morrakvisten. Det var arti å bli lurt - for en gangs skyld.
Innkjøpssjefen i ABB i Drammen har bestemt seg for å innlede forhandlinger med TFDS for de ønsker å komme på besøk med hurtigruten og da skal hurtigruten gå direkte til Skrolsvika.
Men nu e æ altså på plass. Jobben synes å blir interessant - skal jobbe med alt som ikke er smelting av metall ! En viktig bit for oss er kraftprisene for strømregningen pr. måned er så stor at en vanlig menigmann nesten ikke kan uttale beløpet. Det går nok en stund før jeg kommer inn i arbeidet som strekker seg over spekteret : Innkjøp, Regnskap, Lønn, Personal, IT. Vi er litt over 100 mennesker - alle er kjempegreie.
Kåken er nu nesten ferdig innflyttet - og både sist lørdag og søndag skjein sola inn i stua før den gikk bak Gompen. Første helga på Finnsnes var det meldt storm og æ satt å venta på ett skikkelig etterlengta vindkast, men det blei jo ikkje rare greiene. Godt va nu egentlig det, førr to av mine brødre va begge på havet. Hermod var uttaførr Senja med en tråler og Jim lå utenfor Bodø på sjømåling.
Fordelen med å bo her oppe er at allting er så enkelt å få ordnet. Æ fikk lagt inn kabel-tv men den var jo en fyr raskt og fikk kuttet over med snøfreseren. Jeg fikk kabeltv-selskapet til å komme å ordne kabelen på lørdags ettermiddag. Det hadde aldri gått i Drammen. Ulempen er at man springer villmann etter arbeidstid med å rekke butikkene - det var aldri noe problem i Drammen. På dette feltet må man kunne få til en forbedring - spesielt hvis Finnsnes ønsker å bli en by !
Æ trur æ må angasjere mæ !
Sender en spesiell hilsen til Erling Stangnes - første kjentfolk jeg møtte på Domus.

Dette var noen ord fra en heimkommen nordlending - æ må bære innrømme at æ ikkje e bidd heilt varm i trøya ennu.

Hilsen fra Rigmor

Skryt til Statens vegvesen vegstasjon Finnsnes (7. januar 1999)
Det har i den siste tid vært mye mediafokusering på brøyting av veiene våre, og da spesielt fylkesveiene ute i distriktene. Vi som brøyter veiene har vært i et møte med vår oppdragsgiver Statens Vegvesen. Møtet hadde en trivelig atmosfære og var rimelig oppklarende for oss, og for oppfattelsen av brøytestandarden.
Så jeg vil skryte litt av Geir Østvik, Asbjørn Teodorsen og deres medarbeider på vegstasjonen for en avklarende dag. Samtidig vil jeg  forberede trafikanter på at standarden på veiene blir verre. Vi må vente litt lengre før vi kan ta løs brøytebilen for å rydde snø. Det er stortinget som bevilger penger til veivedlikehold. Så folkens, -Statens vegvesen og vi som brøyter gjør jobben så godt som mulig innenfor rammene som Bondevik og kompani har bestemt. For all del klag på brøytingen, men ta politikerne som bevilger penger. Der er problemet.  Jeg vil også takke for skryt vi har fått gjennom Budstikka for brøytingen han Per utfører, og vi vil sålangt som mulig fortsette med det. Men vi henstiller til folk å være forsiktige på vinterveiene utover året, det kan bli vanskelige tider.

Hilsen
Senja Entreprenør AS
Egild K Jagersten
Frovåg
9392 Stonglandseidet

Annonym hilsen te han Brøyteper:  
Æ vil bære helse ter han Per som brøyte her ytterst på Sør-Senja.  Han gjør en veldig fin jobb.  Og så e han en hensynsfull og oppmerksom sjåfør, og det sette vi pris på både som bilførera og som småbarnsforeldra.  Fortsætt sånn, Per!
 

Hei og GODT NYTTÅR !!
Nå har jeg kommet i kontakt med så mange gamle kjenninga via adresselista deres, og det har vært vanvittig morro. Ønsker selv å komme med på lista, og kanskje få kontakt med enda flere. Bodde endel av barneårene på Rødsand, før mine foreldre flyttet tilbake til Narvik. Men da hadde jeg fått meg type og flyttet med han til Jæren hvor vi har bodd de siste 15 årene. På Kvernaland som ligger ca. 3 mil sør for Stavanger trives vi og har det greit.
 
Hilsen
Sissel-Tove Schjødt (tidl. Pettersen) schjodt @online.no

Jubileumsbrev i forbindelse med det store ettårs-jubilèet 6. november:

6. november: I anledning 1-års dagen til Lokalavisa for Tranøy, også kalt Søndre Senniens Budstikke, ønsker Tranøy kommune å gi honnør til ildsjelene bak avisa for det arbeid dere gjør. Det er viktig og flott at deres engasjement bidrar til å informere utflyttede tranøyværinger om stort og smått som skjer i heimkommunen. Spesielt er det viktig at avisa når kommunens ungdom, som er reist ut for å ta utdanning, og som kanskje kommer tilbake igjen nettopp takket være den innsatsen Lokalavisa gjør.
Tranøy kommune gratulerer med 1-års dagen, og håper at det blir mange bursdager å feire i framtida.

Tranøy kommune, 6. november 1998
Martin Rolness
ordfører

6. november: Gratulere på ettårsdagen. Etter 33 år i Sverige
är Budstikka det beste som har hent for å ha daglig kontakt med Sör-Senja. Det har blitt som ett gift, jeg må bare inn, så gott som dagligen for å se om det är noe nytt.
Med vänliga hälsningar
Harald Hansen

6. november: Lokalavisa runder ett år og det er bare å stille seg i køa av gratulanter! For de av oss som jobber og brenner for kommunal og lokal utvikling, spiller lokalavisa en viktig rolle både som informasjonsformidler og som ei levendegjøring av det faktum at teleteknologien kan komme distriktene til gode - forutsatt at den tas i bruk!! Og folkene bak Lokalavisa har tatt den i bruk, og det på en måte som åpner for mulighetene til å samle lokal informasjon fra hele landet. Om de lykkes i det (og her må det være lov til å se mulighetene!) - kan vi i framtida få en viktig  informasjonskanal distriktene imellom, bl.a. i den forstand at det kan vokse fram et større fellesskap mellom distriktskommuner og bygdefolk på tvers av geografiske avstander. Et slikt fellesskap vil være viktig både i kulturell og politisk forstand i en situasjon der urbane verdier/levesett og urbane problemstillinger er på sterk frammarsj både nasjonalt og internasjonalt.
De beste gratulasjoner og ønsker for framtida!
Beste hilsen Jan Roger Iversen

6. november: Æ vil gratulere ettårs-jubilanten med dagen 6. november, og sende en stor
takk til redaktøren, Helge Nilssen, som hold Budstikka vedlike. Håpe Budstikka har mange gode år forran seg. No har æ bodd i Oslo i over ett år....og det e blitt et lyspunkt i hverdagen, det å ta en tur innom Budstikka. No e main jo bedre oppdatert enn mange av innbyggeran på Sør-Senja. Hvis Budstikka nångang skulle få en konkurrent, så må iallefall den konkurrenten jobbe hardt førr å nærme seg Budstikka. Joda, main kain jo alltids kjøpe seg et Troms- Folkeblad i ny og ne. Men det e ikkje så masse nyheita der som e så interessant om hjemplassen. Kem syns vel det e interessant og lese om Skolen og Museumet på Eidet. Austavind og den første snyen som kom. Geir-Elvis og Eidet-kirka. Lakseslakting i Skrolsvik og Elg-jakta.Jo, om ikkje Finnsnesværingan syns det e interessant, så kain æ garantere at Sør-Senjaværingan som e spredt over heile verden e veldig takknæmlig. Det e akkurat sånne ting vi ønske å få oppdatering på. Tusen takk førr en kjempejobb.
Til slutt vil æ hilse til mammaen min (ho Ruth) som jobbe på museumet og pappaen (han Oddvar) som jobbe på Eidet Handel. Vi sees igjen til Jul.......
Hilsen Hilde C i Oslo

6. nov.: Vær hilset, I, Senniens bebyggende Mænd
Fra Verten i Huset til trælende Svend,
- Vær hilset, I, slitende Redaktører!
Ja Eder Alle, der Ute i havgapets Sø
på den der Verdens Vakreste Ø,
- Som salter Grae-Torsk i Tønder!
Tiden der Nu er kommet til Oss
Sier At aaret har gått som en Foss,
- Tænk, ett Helt aar til Ende!
Vi hilser og skienker Oss Gode og Fulle
og håper at Neste aar Skal like godt Rulle,
- Ja, Budstikken Lenge Leve!
        Me` dettan vil vi gratulere Skårongen
        me` et vel gjennaført førsteår, og vi ser
        fram tel mange nye år med :
            -Fergekaie,
            -Formannskapsmøta,
            -Fimbulvintra,
            -Fred-Krig-Fred,
            -Fyllakjøring,
            -Forvirring,
            -Fort,
            -Fadervår,
            -Faglærera,
            -Fartøya,
            -Fjols,
            -Flotte sommra,
            -Farlige veiutbygginge,
            og sist, men ikkje minst;
            -Fantastiske, Flotte Fortellinger!!!
    Gratulerer Hjerteligst Med Ettårs-dagen!
    Ærbødigst Barbro og Toril (med påholden penn, og foreløpig ikke til
stede).

6. nov.: Følgende bes rapportert om Søndre S....  6 års jubilium:
Det var til god hjelp, og til stor inspirasjon å ha god  info om Senja i den tiden jeg var i Bosnia.  Det er en glede å meddele at tjenestegjørende fra Senja jevnlig bli fòret med den info'en som bli gitt.  Førresten det var lite info om potethøsten....  det eneste var klagen i fra nokken kjærringe på Senja om at mandelpoteten var blitt så stor i år at det var ordentlig hærslig å ta den i nævven!!
Hilsen og gratulerer med jubilèet i morgen
Bjørnar Sellevold

4. november: Æ må sei som han Erik Colban sa førr fleire huijnner år sia;
Kundskapen opløfter Aanden, trøster og forbedrer Hjertet. Lokalavisa
bruka æ som en slags sovvel tel arbeisdagen. Om mårran. Kvær
arbeisdag. Æ gratulere dåkker å mæ sjøll med jubilee'.
Oddmund på Finjorda

2. november: Ei lita telbakemelding fra en aktiv brukar av lokalavisen (stort sett daglig)..!
Ætte å ha bodd i Osloområdet sia 1991 hadde eg førr et par år sia mykje godt møsta oversikten over de små og store ting som heindte Sør-Senja. Men så kom "budstikke" på nætte, og gradvis blei telknytninga tel heimpalssen igjæn stærkar. Ætte mett skjønn e konsæpte djævelsk bra førr oss utfløttera, og kan være medverkanes tel at nån fløtte telbake. I førrbindelse med jubileet må eg gratulere, og bære oppfordre dokker tel å satse videre. Om det e nokka vi i eksil kan bidra med må dokker ikkje nøle med å ta kontakt!
Grattis!
Willy

2. november: Herr redaktør
Gratulerer med dagen. Ettåringen står støtt på egne bein, og vet å si fra når det er nødvendig!
Budstikka er blitt en daglig nødvendighet. Skulle den stanse nå, ville mange med meg få abstinensproblemer. Disse små fortellingene blir også en profil av redaktøren,  som vi ikke har noe imot å bli bedre kjent med. Interessefeltet er omfattende. Slik skal det være. En personlig avis.  Men hvor er korrespondentene i utkanten av Søndre Senjens territorium? Er de for slappe til å skrive? Prøv med større tørrfesk-honorar!
Jeg skulle gjerne bidra med noen saftige, sensasjonelle meldinger, men finner aldri på noe. Jeg må til Budstikka for å få nyheter fra bygda. Godværs- og katastrofemeldinger fra lokalklimaet er fint, selv om jeg bare kunne kaste et blikk ut av vinduet og se sjøl. Det trengs at noen setter ord på det. (Kan ikke vær-avdelinga kobles opp til Rockmann-butikken sitt private observasjonsanlegg?)
Takk for en velsignet korfattet stil. (Her bommer noen av de andre lokalavisene)Fortsett slik, og svikt ikke oss trofaste innloggere.
Yngvar Ramstad

1. november: Hallo Helge (alias SSB) !
Gratulasjona akkompagnert med drøpp !
Drøpp 1:
Søndre Senniens Budstikke e som narkotikum for utfløtta Senjaværinga -
e du først hekta, så berre må du......
Drøpp 2 :
Søndre Senniens Budstikke :Sentral i Favoritter på Explorer'n - sentral  favoritt.
Drøpp 3 :
Kem har det verst : En utfløtta internettjævel uten oppdatert Budstikka -
eller en pyroman uten fyrstikker ?
Drøpp 4 :
Søndre Senniens Budstikke : En Senja-magnet med jordomspennanes
lengte-heim-kraft.
Drøpp 5 :
Å søke etter Budstikka på nettet e kåtheit på nippet - å lese nyheitan
e hjerneorgasme.
Drøpp 6:
Søndre Senniens Budstikke kan på en forunderlig måte romstere i kroppen
lenge etter at datamaskinen e slått av.
Drøpp 7:
Kan man fan ikkje heller kvitte seg med internett og Budstikka, og la heimlengselen
få være i fred.
Drøpp 8 :
Gratulerer med dagen - stell godt med ettåringen, så han bli sterk og enda
større i kjeften ! 
Drøpp 9 :
Søndre Senniens Budstikke e som sex - stor nøtteverdi og helvetes godt !
Drøpp 10 :
En stein som ligg stille drep gresset under seg. Vær i bevegelse - gratulerer
med dagen !
Drøpp 11 :
Ærede redaktør !
Vær bevisst dette på ettårsdagen :
Publikum klapper til et fyrverkeri, men aldri til en soloppgang !
Drøpp 12 :
Ensomhet e ikkje å være aleina. Det e å ikkje ha nokka å lengte etter !
Du e sjelden ensom når du har Budstikka. Gratulerer med dagen !
Drøpp 13 :
Ingen glede e varig uten at den deles med vår neste. Fortsett å dele med oss !
Drøpp 14 :
Mennesket e det einaste dyr som kan rødme, og som har grunn tel det !
Lykke tel i det videre arbeidet. Vær ikkje redd for å få nån tel å rødme.
Drøpp 15 :
Gratulerer med dagen i redaktørstolen - og vær på vakt:
Det e med menneska som med vin; alderen gjør de dårlige sure og de gode bedre !
Drøpp 16 :
Kan ettåringen beskyldes for detta :
Hemmeligheta ved suksess e bestandig å ville nokka !
Drøpp 17 :
Gratulerer med stor og variert produksjon i første leveåret. No førstår eg det :
Ingenteng e så stimuleranes for humøret som å skifte ut bekymringa med arbeid.
Drøpp 18 :
Tel internettjævlen på Eide: 
Følg alltid innskytelsan når det gjeld å glede andre !
Drøpp 19 :
Menneskene bygger for mange murer og for få broer .
Gratulerer med brobygging et helt år til ende !
Drøpp 20 :
Gratulerer med ettårsdagen i den store internettverden:
Et stor hull kan også fylles med småstein !
Drøpp 21 :
Til ettåringen på Senja :
Vi lever alle under samme himmel, men ikke alle har samme horisont.
Utvid den for oss. På forhånd takk !

Eivind Christensen    
8930 Bindalseidet  
eivchris@online.no

29. okt: Gratulerer med ett-års dagen. Ei vennlig helsing fra USA
til all leserne av SSB og takk til redaktören for fin reportasje.  Eg for min del har hatt mykje gleda av å fölge med i heim-samfunnet på denne måten.  Det e ikkje de store begivenheiten som tegna bilda av miljöet, men daglig stort og smått, og når han beskriv veret eller flo-målet, så kjenne eg meg så godt igjen.
Hilsen
Inger

29. okt 98: Som tia går - e det verkeli sant at Søndre Senniens Budstikke fylle ett år ?
Æ gratulere så mykkje med dagen 6. november. Tænk kor heldi vi som bor uttaskjærs e som har en sånn flått avis som førtæll oss om silda e kommen, om det e norvæstkuling og om orrførarn e førrbaina eller aindre interesange nyheite heimana. Æ jåbbe i lag me over 700 aindre her på ABB i Drammen og dæm som ikkje e drammensera e mesunneli på mæ som har en sånn fin avis. De heinne at æ lar dæm få låv tel å læse nyheitan heimana. Dein bidrar stærkt tel å opprætthoille båinnan heimåver og e således ett vektig distriktspolitisk teltak ! Æ pærsonli har hatt stor glede av nyheitan heimana - førr æ e og bi Sænjaværing te tråss førr at æ har vorre uttaskjærs sia Tsjernobyl æksploderte 26.april 1986. De har ikkje allti vorre greit å vorre Sænjaværing her nere. En dag vi va ute på havet så va de mykkje kåbbespya i have. En av mine kollegaer sporte då mæ ka vi kaillte maneta førr i Nord-Norge. Då va det åver ett år sia æ hadde vorre heime så æ svarte heilt feil : Høymugla. ( Æ oppdaga det ikkje førr ættepå å då torte æ ikkje å korrigere - så nån e det her sørpå som trur at Maneter er det samme som høymugla). Mæn med Søndre Senniens Budstikke e main stadi fora med info på våres eget språk og då jør main ikkje sånne feil. Så æ takka førr avisa kvær dag og håpe jubilanten bi 100 år minst !
Bæste bursdagshilsen fra
Rigmor

28. oktober 98: Jau, dæ skuille vell ikkje være umuli' me' en gratulasjon,
snarar påkrævd! Som mediemajnn va de arti' å nøtti å fijnne de hean fålkeli'e drøppan fra Tranøy på nætt. Og når redaktøren e såpass lættskreven såm han e, så gløtte majn jo dagli' innom. Stå på - og han a!!
To spørsmål førræssen: E dæ bære ett politisk parti i dejn hean kommun'? Og: Går dæ an å få meldinga om måltehøust'n litt tiliar næste år, ejller vejnte redaktøren mæ å skrive om hærligheta tell han har fått plokka sett?

Ærbødigst
Arild D.Moe, E-mail:
moe.sandvik@trollnet.no

27. oktober 98: Jeg synes
Søndre Senniens Budstikke er et meget godt tiltak, særlig for oss som bor ute i "provinsene". Min mor, Gunnvor, pleier å si at jeg vet mer en hun, når det gjelder hva som rører seg på Sør-Senja, av ymse ting. Ellers, som følge av "mail-lista", har jeg fått kontakt med flere Sænjaværinga pr. nett. Fortsett som dere stevner. Hjelper gjerne til om det er noe jeg kan bidra med.

Mvh
Geir A. Larssen, fra Rødsand/Stonglandseidet.

PS. Jeg savner flere av mine klassekamerater og venninner. Hvor er dere???

12. oktober: Hei !
Æ sku bære meddele at ætte 12 år sørpå, så årke æ ikkje å være her meir. Nu e æ lei av vinnstilla ver bestaindi og fålk som aldri kjæm på besøk uten skreftlig invitasjon og aille sånne førmælle saker. Nu tar æ konsekvænsan av at æ e og bi Senjaværing. Dærførr fløtte æ norover tel jul ! Har fådd mæ jåbb på Finnfjord Smelteverk !  Dær trur æ at de e' varmt å gått å være.
Hælsen fra
rigmor.stokmo@nopow.abb.no

23. august: Kjære Senja. Kjære Tranøy kommune,
og fremfor alt Olaheim - mer enn 30 år har gått siden jeg i prinsippet, om enn ikke i tankene - forlot deg. På 60-tallet var dine tilbud veldig mye knyttet til primærnæringene. Derfor måtte jeg ut. Jeg reiste til Harstad og videre til Trondheim. Jeg ble arkitekt (med journalistikk som bigeskjeft). Senere med videreutdanning innen arkitekturpsykologi, bedriftsledelse og markedsføring i europeiske land lengre syd. Mange år passerte deretter, i Norge og i andre europeiske land. De siste årene har jeg vært veldig engasjert i gjenoppbyggingen av gamlebyen her i Vilnius - gamlebyen som trolig er Europas største, og samtidig et fantastisk tverrsnitt av hele Europas arkitekturhistorie (Vest møter øst) gjennom 700 år; - gotikk, renessanse, barokk, klassisisme, stalinisme og moderne funksjonalisme på ett brett...! En god del av hjertet mitt ligger likevel fortsatt igjen på Senja, og jeg vet at det finnes mange flere av mitt slag rundt om i verden... Kanskje er det initiativ vi sammen kunne ta...? Kanskje er også vi utflyttere en ressurs som Martin Rolness & Co kunne ha nytte av...?

Vilnius, Litauen, den 23. august 1998
(forøvrig datoen da Molotov og Ribbentrop i 1940 undertegnet avtalen som markerte starten på Litauens 50-års-natt som undertrykket og ikke-selvstendig stat under Sovjet-imperiet).
Åge Myhre

7. juli: Nei nokka så namnkundig artig! -sei han Ivar Enoksen på Flakstadvåg, -les resten av brevet

1. juli: Hei oppe i nord....
Jeg kom helt tilfeldig over sidene deres. TOPP opplegg og reklame fra Senja ! Nå kan jeg kanskje få kontakt med flere jeg gikk sammen med på skolen på Eidet (ferdig med 9-årig gr.skole i 1976).OBS!! Håper det er noen som kan dra i gang en klassefest/samling snart. Ellers så ønsker jeg at e-mail adressen min kommer med på listen:
Lykke til videre med Lokalavisa!!! Hils alle kjente og send gjerne mail.
Ha en fin sommer og nyt det gode været dere har for tiden !
Hilsen Geir Larsen, utflytta til Vestby på Østlandet

18. mai: Heilnorsk 17.mai-feiring for ungan i Tuzla, Bosnia!

6. mai 98: Oljeplattforme og Ullevål stadion
Sett no her i oslo og planlegge oljeplatforma og Ullevål stadion og sånner teng. Det har jaggu mæ skjedd mykje sia sist eg va on-line, og den here lokalavisa verka jo dødskul. Sett meg opp på lista e dokker snill.
Antoine Chaboud

Påskebrev fra Tuzla

Vinterferierapport ifra han Martin

1. april: Angående aprilspøken:

Dublinerskonsert:
Dettan va jo et kjempetelbud! Fantastisk! Eg tar de 50 første bilettan!
Bjørn Stangnes, stud.fisk ,NFH

HA-HA-HA !
Good shot. Avtaledagen va glimranes. Håpe påmeldinga bli stor- det fortjene redaksjonen. HUSK: Hold av et par billetta ekstra - svartsalge kan bli innbringanes!!
Hilsen NN


Herr redaktør!
Dettan va jo enn april-spøk i reine dagsrevy stil. En ganske artig spøk egentlig.( ........)Har no surfa litt på nettet og eg må sei at dettan va dein klart beste "aprilen" eg har komme over så langt. Men som Guinness-spesialist må eg komme med følganes korrigering: Guinness skrives med to "ænna"(nn) og ikkje med en som det står skreven i dagens budstikke! Ellers så må eg sei at eg læs SSB daglig og eg e enn fornøyd "abonnent"(.......)
hilsen KOG......

 

Maijnn kjeijnne lokt uta både røssløng og sjývatn....

Æ sku gjerna ha vorre med i deijnn der mailadresselésta dåkkers under Tranøy. Du veit, é maijnn ifra laijnnsia så é di jupaste røtter'n festa der óg. (Som Fijnnjording i Tromsø)
Æ må eijllers få sei kor godt det gjør å læse deijnnan lokalavisa. Hér kaijnn maijnn vérkeli snakke om lokalstoff av første sortering. Det e på en måte som å læse bøker'n hannes Helge Stangnes; maijnn meine bestæmt at maijnn kjeijnne lokt uta både røssløng og sjývatn i tellegg tel at maijnn høre måle' tel mås'n,  teijnna og éa. Og Senjamåle'.
Dåkker har med budstékka bidrie tel at æ og sékkert mange med mæ føle at vi har en løpanes direktekontakt med heimhave'.
Godt jobba og ha ei rékti god helg!

Tromsø 13. feb
Oddmund Isaksen         


Helsing frå Israel!

Det va søkkanes artig å komme over "budstikka"!
Alla vi utfløtta senjaværinga som bor eller jobbe i Israel (så langt e det no bære eg, men kæm veit) ønske å sende heile redaksjon et ønske om et godt nytt år. Trivelig å læse ka som skjer i Tranøy.
Her nede e det lite me sny, men mykje regn før tia. Dårlig me feske e det også på pollen her nede. Det går mæst i "tunfesk-i-boks" og anna "erstatnings-fesk" som ikkje heilt holde den standarden man e vant tell. Men vi står han av!!!!

Hilsen Fra Dag Are Sellevoll
dsellevo@qualcomm.com


Hei redaktør!

Takker så mye for en trivelig og morsom cyber-folke-avis, som er second to none som vi sier her borte.
Her regne det .

Nils (ft California) (19/1)

 


....................nei kor arti!

Her sett ei Senjaberta i byen, med ny epostadresse og internett inn på jobb-mac'en og berre sørfe seg inn i nyåret - og ka finn eg? Rektignok ikkje blekka fra heimbygda (Midnattsli-Avisa som i årevis har komme ut på kopipapir), men arti likevel. Her ser vi at internett kan brukes tel nokka førrnuftig og ikkje berre tel å laste ned syke vitsa og nakne dame frå junaiten.

Løkka tell videre!

Hilde Pedersen
hildep@tin.no
tidligare Kvannlia (øversida veien av han Lennart)
no Tromsø (19/1)


Helsing frå Olaheiming bosatt i bluesbyen Notodden.
Sender en liten hilsen fra bluesbyen Notodden.
Geir Jensen er gift og har 2 barn i tilleg til Ramona. Tara på snart 6 år og Ruben på snart 4 år. Notodden har overlevd rivingen av Jernverket. En av de positive tingene er Notodden Internasjonale Bluesfestival (10 års jubileum i fjor)
Se 
http://www.bluesnet.no/nbf/.
Hilser til alle kjente.
Geir Jensen (18/1)

 

 


SOLA E KOMMEN !!Ærede redaktør!
Idag(15.1) så vi sola i Skjervika for første gang i år
- to daga ette programmet. Det va en heilt utrulig soloppgan. Hurra lyset e telbake!!


Hilsen Martin A


Hei, som ektefødt Senjaværing er det vel min uomtvistelige plikt å melde min mail-adresse til SSBS ;
jack.jensen@no.eyi.com

Jeg er, og har vært de siste 8 årene, daglig leder for Ernst & Young`s avdeling i Tromsø. Som den oppvakte Senjaværing du er så er du sikkert inneforstått med at vi driver innenfor Revisjon og Rådgivning. Det har jeg drevet med i 12 av mine 15 år som yrkesaktiv, slik at jeg ettervært burde inneha noe kompetanse innen skatt, avgift, selskapsrett, regnskap og økonomi generellt.Mer om min arbeidsgiver kan finnes på ;   
http://www.ernstyoung.no
Mega-kult tiltak med SSBS ! Støttes fullt ut !
Masse hilsener fra yngste "Olaheimindianeren" tel ho Britt og han Gudmund ! (12/1)


Søndre Senniens Budstikke - Identitetsskaparn !

GRATULERER !

2 måna på nettet - 2 måna med takk !

Det e en fryd å kunne motta daglige drøpp frå Norges kjerneområde. Sør-Senja-foringa skape nærhet, telhørighet og førventning. De små overskrefters nettavis (SSB) har terapeutisk kraft i en medieverden altfor konsentrert om krig og elendighet. (En stor og slagkraftig redaksjon på Eide e vel pinlig klar over det !?)
Fortsett med søkinga etter de små og treffe-i-hjertet-nyheitan, dem har minst like stor effekt som de store. (Skjønt - ka e ei stor nyheit ?)
Prosjektet "Tranøy år 2000" har fått en medspellar med større fangarma enn etkvert seminarteltak. Det e fint å se at et sånt godt initiativ får drahjelp av kommunens største nettavis.
Redaksjonens frie og talemålslike uttrøkksform skape en spesiell god følelse hos meg som lesar. Det e nesten som ei kjærlighetserklæring tel språk og kultur i kjerneområdet vårres. (Hans K. Eriksen som foregangsmann har positiv innflytelse overalt!)
Ei lita tematisk kursjustering e imidlertid på sin plass: Gje meir rom tel lokal idrett ! Eg ser med spenning fram tel å kunne lese om Sør-Tranøys bravada på fotballbanen og anna kroppslig utfolding.
Eg ønske heile redaksjonen løkke tel videre - initiativ og fortelle-tel-andre-vilje skape samhold og trivsel !

Godt nyttår !

Med helsing Eivind Christensen
(11. januar)

 


Nyttårshilsen fra USA.

Fra en Sør-Senjaværing som flytta til USA for veldig mange år sida, har vi fått ei hyggelig nyttårshelsing. Vi legg litt av den ut til leseran våres:

Happy New Year!

It's a beautiful morning here with bright sun, but cold.  The new-year's-resolutions are still fresh,  my most important one this year is: Work Less.  Have More Fun!.  This is not merely a jest but a sincere effort to scale down on my work-a-day-life.

I have truly enjoyed Senniens Budstikke and hope you have plans to continue it this year as well.  These bits of information have become so relevant, who would have thought that my interest in Senja and the lives there would again be so important to me? 

(5. januar)

 


Eivind Christensen, barnefødt og oppvoksen i alt for nær avstand til godterihyllen hos handelsmann Johan Grønvik på Å, forlot Sør-Senja etter å ha strevd seg gjennom lærarutdanninga.Han har sendt oss detta brevet.

 BINDAL – STEDET GUD GLEMTE

Vår Herre har ved fleire anledninga blitt tillagt bisarre meininge og mangel på handlekraft. Overskrefta vise et av de verste overtrampan i nyar tid. E det rein mesforståelse eller total mangel på observasjonsevne ?

 En svoren Sørsenjamanist e en oppvakt person - en person som ikkje mangle det andre har bruk for. Han meddele herved: OVERSKREFTA E FEIL !

 Bindal e ikkje det forjettede land, men har mange likhetspunkta – også med Tranøy kommune. Sørsenjamanisten (en med ekte kjærlighet tel sine røtter) bor her sammen med like mange naboa som en Tranøyværing e vant tel.

 Lengst sør i Nordland har vi pressa oss opp mot trønderan, og skapt blandingsrasen Nordlandstrønderen. Rasen særpreges av egenarta dialekt og sterke behov for å knytte seg nærmar Trøndelagen i den daglig dont. Hjertet, og trulig også sjela, skal imidlertid fremdeles telhøre Nord-Norge. Det e det ingen uenighet om !

 En enslig Sørsenjamanist i dette riket oppleve tel daglig:

 Fjord og fjell i skjønn forening, arbeidsplass med renomme (Bindalseidet skole), boltreplass for fritidsinteressan mine (fotballdømming, bridge, bordtennis, MC og Senjalengsel), personlige relasjona i tippeligaklassen, kystriksveien som en orm i landskapet, bønder med avanserte traktorredskapa, trevarefabrikk (Bindalsbruket), smoltanlegg, kulturliv med variasjonsbredde, alltid-ligge-på-lur-konflikt indre/ytre, Arbeiderpartistyre, elg i store dunga og behov for firehjulstrekk.

 Tilfeldighet og lokkeri brakte meg hit i 1975. Et årsvikariat var jo OK å ta – men løypa var tidligar merka og klargjort for videre ferd : Det egentlige Nord-Norge: Norge nord for Saltfjellet. Trivsel og livsstandard forandra imidlertid reiseruta – terrenget seira over kartet.

 MEN - Sterke sug mot nord hold hjernemassen i god trim og bilen på vei mot rød kompassnål kvert bidige år. Nån gonga går det over stokk og stein. E det berre mennesket som e utstyrt med så sterke følelsa ?

 En teng er sekkert : Det e godt å bo i Bindal, men Sør-Senja e eventyrverden min !

Hilsen Eivind Christensen, Binndalen